Na hlavný obsah

Sliepky, zajace či husi môžu v Košiciach skončiť. Nový územný plán ráta s reguláciou drobnochovu

Tradícia chovu zvierat je v určitých častiach mesta stále živá.

Sliepky, zajace či husi môžu v Košiciach skončiť. Nový územný plán ráta s reguláciou drobnochovu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Sliepky, zajace či husi môžu v Košiciach skončiť. Návrh nového územného plánu totiž ráta s reguláciou drobnochovu na území mesta. Proti návrhu sa postavili obyvatelia najmä z vidieckych mestských častí. Tradícia chovu takýchto zvierat je tam totiž stále živá.

Obyvateľov Košíc vyľakal návrh nového územného plánu. Zakázať mal drobnochov na území mesta.

„Boli sme pobúrení, lebo v podstate Krásna je dedinská mestská časť. Čiže v tej starej časti sú starousadlíci pobúrení. Mal som možno tridsať telefonátov, keď to vyšlo na povrch,“ hovorí zástupca starostu MČ Košice-Krásna František Klik.

Drobnochovu v Košiciach sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Ondrej Behún:

O regulácii drobnochovu na území mesta hovorí návrh nového územného plánu. „Uvažovali sme s drobnochovom len v územiach, pre ktoré to bude špeciálne v regulačnom liste určené. Vytipovali sme na území mesta tri také lokality bývalých hospodárskych dvorov, kde stále táto funkcia pretrváva,“ uviedol vedúci spracovateľského kolektívu nového územného plánu Martin Jerguš.

Obyvatelia môžu návrh územného plánu pripomienkovať a vyjadriť tak svoj názor. „Mestská časť bude pripomienkovať. Má tam viaceré pripomienky – ako som povedal, tá prvá pripomienka bude o ten drobnochov. Verím, že zvíťazí zdravý rozum, lebo to je absurdné riešenie,“ skonštatoval Klik.

Na nespokojných obyvateľov už reagoval aj magistrát a autori návrhu územného plánu. „Predbežne predpokladáme, že je táto problematika dosť dobre regulovaná inými zákonmi, vyhláškami. Nebudeme definovať konkrétne lokality, kde je to možné, ale ani tie, kde to nie je možné,“ tvrdí Jerguš.

Drobnochovu v Košiciach sa tak pravdepodobne budú týkať tie pravidlá, ktoré preň platili aj doteraz. Návrh územného plánu môžu obyvatelia pripomienkovať do konca septembra. Autori doteraz dostali zhruba 500 pripomienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny