Na hlavný obsah

Slováci sa dokázali presadiť aj „za veľkou mlákou“. Jedným z nich je aj astronóm a rodák zo Žiliny Peter Vereš

Astronóm sa venuje asteroidom už viac ako 20 rokov.

Slováci sa dokázali presadiť aj „za veľkou mlákou“. Jedným z nich je aj astronóm a rodák zo Žiliny Peter Vereš
Na snímke Slovák žijúci v USA Peter Vereš. Foto: STVR

Vycestovali za veľkú mláku, aby žili svoj americký sen. Slovákov, ktorí žijú v Spojených štátoch, každý rok pribúda. Ich životné príbehy sú dôkazom toho, že vo svete sa naši ľudia dokážu presadiť.

Astronóm Peter Vereš, rodák zo Žiliny, v súčasnosti pracuje v astrofyzikálnom centre na Harvarde. V tejto inštitúcii má prístup k pozorovaniu komét a asteroidov z celého sveta. Jeho úloha je preto jasná: nájsť každý jeden potenciálne nebezpečný asteroid či kométu, a predísť tak najväčšej vesmírnej katastrofe v dejinách.

„Moja pracovná skupina sa volá Minor Planet Centre – centrum malých planét. Sme vlastne jediné stredisko na svete, ktoré prijíma pozorovania asteroidov a komét v slnečnej sústave. My potom počítame dráhy a polohy pre tieto telesá, dávame im označenia. Takže sme taká knižnica pre celý svet pre tieto telesá v slnečnej sústave,“ priblížil astronóm z astrofyzikálného centra na Harvarde Peter Vereš.

Ako sa darí Slovákom v Spojených štátoch zisťovala v Správach redaktorka Klaudia Mikolášová:

Astronóm zo Slovenska sa problematike asteroidov venuje už viac ako 20 rokov, z toho 12 v USA. Priznal, že na svojom pracovisku sa s inými Slovákmi stretne len výnimočne.

„Naše pracovisko Centre Astrophysics je asi najväčšie astrofyzikálne stredisko v spojených štátoch. Je tam viac ako 500 ľudí s PhD. a momentálne sme tam traja Slováci,“ uviedol Vereš.

So Slovenskom chce však zostať v kontakte. Pravidelne preto navštevuje komunitu Slovákov žijúcich v USA. Nevynechal ani tohtoročný ročník Slovak Pro Summitu.

„Rozprávame sa o rôznych témach a dávame si rôzne skúsenosti navzájom,“ prezradil Vereš.

„O týchto ľuďoch málo vieme a nevyžívame dostatočne ich potenciál. A myslím si, že práve cez takéto akcie, ako je Slovak Pro Summit, máme možnosť týchto ľudí spoznať,“ povedal prezident SR Peter Pellegrini.

Komunita Slovákov, ktorí žijú v USA, sa neustále rozrastá. Jej členovia pôsobia v Spojených štátoch v rôznych oblastiach. „Sú to naozaj úspešní ľudia, ktorí pôsobia na top univerzitách, riadia veľké spoločnosti, startupy. Sú to technológovia, vedci, inšpiratívni ľudia,“ poznamenal prezident krajanskej organizácie Slovak PRO Vladimír Lackovič.

V USA okolo 330 miliónov ľudí. Z toho zhruba 800-tisíc je Slovákov. Neoficiálne ich však môže byť ešte viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko