Na hlavný obsah

Slovenské banky začali so znižovaním úrokov. Zvyšuje sa tak počet hypoték

Analytici očakávajú, že sa úroky ešte znížia.

Slovenské banky začali so znižovaním úrokov. Zvyšuje sa tak počet hypoték
Ilustračná snímka podávania peňazí. Foto: STVR

Úrokové sadzby hypoték začali v druhom štvrťroku klesať. Na Slovensku však pomalšie ako v iných krajinách eurozóny. Analytici hovoria, že za to môže privysoký štátny dlh. Úroky sa v najbližších mesiacoch ešte znížia.

Od marca do júla tohto roka sa hypotéky na Slovensku poskytovali v priemere za 4,6 percenta. Priemerný úrok v štátoch eurozóny je vo výške štyroch percent. Sme tak nad priemerom.

„Dôvodom je aj otázka udržateľnosti verejných financií, čiže toto je tá prvá oblasť. Druhým dôvodom vyšších cien hypoték na Slovensku je aj miera aktuálnej konkurencie medzi bankami. Banky sa niekedy bili o klienta, no dnes tie vojny neprebiehajú,“ priblížil expert a analytik Národnej banky Slovenska (NBS) Pavol Latta.

„Centrálne banky po celom svete znižujú sadzby. Klesla inflácia a tým pádom netreba ďalej držať vysoko oficiálne krátkodobé sadzby,“ vysvetlil hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides.

Úrokovým sadzbám hypoték sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Zvyšuje sa počet hypoték

Slovenské banky už začali so znižovaním úrokov. Zvyšuje sa tak počet hypoték. „Vidíme na trhu minimálne tri banky, ktoré poskytujú hypotéky za úrok nižší ako štyri percentá. Čo teda v praxi vidíme, že je psychologická hranica pre mnohých záujemcov, predovšetkým o vlastné bývanie, ktorí toto rozhodnutie doteraz odkladali,“ povedal finančný analytik OVB Slovensko Marián Búlik.

„Signály z trhu a aj nedávne rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) nám dávajú nádej, že by tento pokles mohol pokračovať aj najbližších mesiacoch,“ dodal Latta.

Očakáva sa mierny pokles úrokov

Analytici do konca roka očakávajú ešte mierny pokles úrokov. „Je možné, že ku koncu roka sa dostaneme pri nových hypotékach k úrovni okolo 4,3 percenta,“ uviedol Búlik.

„Čo sa týka oficiálnych sadzieb ECB, tam sa očakáva ešte pokles o pol percentuálneho bodu. Kľúčovým bude vývoj na tých dlhodobých sadzbách. Tam až takýto pokles neočakávame,“ skonštatoval Štefanides.

Situácia by sa mohla ešte zmeniť v novom roku, keď sa začnú konsolidovať verejné financie. Úroky hypoték by mohli byť podľa analytikov aj o percento nižšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika