Na hlavný obsah

Slovenské mosty sú v zlom stave. Situácia v Banskej Bystrici stále rezonuje, vláda hľadá peniaze

Len za poradenské služby zaplatí štát milióny eur.

Slovenské mosty sú v zlom stave. Situácia v Banskej Bystrici stále rezonuje, vláda hľadá peniaze
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička počas búracích prác. Foto: TASR/Ján Krošlák

Nedávno narýchlo zbúraný most v Banskej Bystrici opäť naplno otvára tému ich stavu. Slovensko posledné roky bojuje s rýchlou degradáciou mostov a v zlom stave ich máme niekoľko tisíc.

Ministerstvo dopravy už mesiace hľadá spôsob, ako proces opráv urýchliť. Hľadať však musí aj dodatočné zdroje. Odborníci sa zhodujú, že štát musí zmeniť celkový prístup k mostom a nečakať s opravou do momentu, kedy môžu ohroziť bezpečnosť ľudí.

Začiatkom tohto roka bolo v zlom až havarijnom stave takmer 2 900 mostov. Údržba sa delí medzi štát, vyššie územné celky a samosprávy. Minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD) nechce, aby sa zopakovala situácia z Banskej Bystrice. Pripomína, že rezort pracuje na riešení.

„Pripravujeme aj rozsiahly PPP projekt na ich priebežnú údržbu a výmenu. Tento PPP projekt sa v úvodnej fáze bude týkať tých 500 mostov v najťažšom stave,“ informoval Ráž.

Poradcu na tieto projekty hľadá rezort už mesiace. Verejné obstarávanie sa skončilo v polovici augusta. Aktuálne sa projekty vyhodnocujú. Len za poradenské služby pritom zaplatí štát takmer osem miliónov eur.

Bývalý riaditeľ sekcie stratégie ministerstva dopravy Rastislav Cenký upozorňuje na to, že konečná suma za PPP projekt môže byť značne vyššia. „Ak by som dnes ja osobne mal dostupných myslím že osem miliónov, tak by som sa skôr pustil do opravy najväčších priorít, nie do výberu poradcov na PPP,“ podotkol Cenký.

Peter Paulík z Katedry betónových konštrukcií a mostov na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave hovorí, že v ideálnom prípade by sme mali všetky mosty dostať čo najskôr do dobrého stavu, čiže do kategórie číslo tri.

„A potom už riešiť automaticky mosty v stave štyri, najneskôr päť, kedy ešte tie rekonštrukcie sú možné,“ povedal Paulík. Rovnaký názor má aj Igor Janckulík z KDH.

„Tá oprava bude stáť len pár desiatok alebo stoviek tisíc eur, ale keď necháme mosty zájsť až do stupňa ‚veľmi zlý‘, bavíme sa o miliónoch,“ upozornil.

Fico hľadá peniaze v rezorte obrany

Premiér Robert Fico zo Smeru SD chce peniaze na rekonštrukcie mostov hľadať v iných rezortoch, napríklad v obrane.

„Objem peňazí v obrane, keďže ide o dve percentá, každoročne narastá. Z toho titulu je veľmi správne, že časť týchto zdrojov sa minister obrany rozhodol použiť na civilnú infraštruktúru,“ reagoval Fico.

Ešte pred letom hovoril, že investora chce hľadať v Číne. Podľa Juraja Krúpu z SaS však napríklad Čierna Hora doplatila na spoluprácu s Čínou. Obáva sa preto nejasných podmienok dohody. Pracovná cesta predsedu vlády je naplánovaná na začiatok novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko