Na hlavný obsah

Slovensko by sa malo pripraviť na možný jadrový incident na Ukrajine, vyhlásil P. Pellegrini

Reagoval na prejav Volodymyra Zelenského.

Slovensko by sa malo pripraviť na  možný jadrový incident na Ukrajine, vyhlásil P. Pellegrini
Prezident Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie orgány by mali zvýšiť pohotovosť, aby Slovensko vedelo čeliť prípadnému jadrového incidentu na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu (25. 9.) prezident SR Peter Pellegrini na brífingu pre slovenské médiá v priestoroch OSN v New Yorku.

Reagoval na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN. Podľa neho sa Rusko snaží zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne a spôsobiť tak jadrovú katastrofu.

„Orgány SR by mali teraz zvýšiť svoju pohotovosť a pripraviť sa pravidelne merať úroveň radiácie na hraniciach Slovenska s Ukrajinou,“ apeloval Pellegrini.

Varoval, že prípadný útok Ruska na jadrové zariadenia na Ukrajine by mohol viesť k podobnej tragédii, ako bola tá v Černobyle v roku 1986. Rádioaktívny spad by mohol zasiahnuť aj susedov Ukrajiny.

Slovensko sa preto musí samostatne pripraviť na prijatie náležitých opatrení. Pripomenul, že SR ako krajina s jadrovými zariadeniami má odborné a technologické zázemie, aby nebola odkázaná na informácie zo zahraničia, ktoré môžu byť rôznym spôsobom kamuflované.

„Ako medzinárodné spoločenstvo musíme maximálne vplývať na Rusko, aby upustilo od takéhoto nebezpečného konania,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko