Na hlavný obsah

Hraničný most v Chľabe zatvorili, hladina rieky Ipeľ sa zvýšila

V utorok zaprší len ojedinele.

Hraničný most v Chľabe zatvorili, hladina rieky Ipeľ sa zvýšila
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Po niekoľko dní trvajúcich výdatných zrážkach, ktoré v Strednej Európe spôsobili povodňovú situáciu, nastane zmena, od stredy (18. 9.) sa má začať babie leto. Na Slovensku sa dážď vyskytne už len ojedinele. Dunaj v Bratislave už kulminoval, južnejšie oblasti to ešte len čaká. Vyplýva to z informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Grafická predpoveď počasia SHMÚ na utorok 17. 9. 2024.
Grafická predpoveď počasia SHMÚ na utorok 17. 9. 2024.Foto: SHMÚ

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) Dunaj v noci kulminoval na úrovni 9,7 metra. Škody na celom Slovensku sa po povodniach pohybujú kolo 20 miliónov eur, uviedol na sociálnej sieti. Podľa modelovej predpovede SHMÚ by mala už hladina klesať.

Čo sa týka dolných tokov Dunaja, napríklad v Komárne by mala rieka kulminovať v noci na stredu (19. 9.), v Medveďove a Gabčíkove o niečo skôr. Naďalej platia hydrologické výstrahy aj stupne povodňovej aktivity.

Podobne už ustáli aj výdatné zrážky a dážď či prehánky sa už vyskytnú len v horských oblastiach. Na zvyšku územia by malo byť polooblačno či oblačno, miestami zamračené. Oteplí sa na 17 až 22 stupňov, na Zemplíne až do 24 stupňov. Meteorológovia neočakávajú ani silný vietor. Fúkať by mal rýchlosťou do 20 km/h.

I keď výstrahy pred dažďom už neplatia, vystriedalo ich varovanie pred hmlami. V ranných hodinách sa mohli vyskytnúť na celom území s výnimkou východu. Platnosť výstrahy určili do 8.00 h.

Výstraha pred hmlou v utorok 17. 9. 2024.
Výstraha pred hmlou v utorok 17. 9. 2024.Foto: SHMÚ

Sledujte povodňovú situáciu na Slovensku a v zahraničí minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko