Na hlavný obsah

Slovensko zasiahli ničivé povodne aj v minulosti: Vyžiadali si obete a spôsobili miliardové škody

Rozsiahle záplavy priniesol do celej strednej Európy rok 2002.

Slovensko zasiahli ničivé povodne aj v minulosti: Vyžiadali si obete a spôsobili miliardové škody
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Slovensko počas uplynulých desaťročí zasiahli ničivé povodne viackrát. Vyžiadali si obete a spôsobili miliardové škody. V júli 1998 extrémne búrky zasiahli 82 obcí v oblasti Šarišskej vrchoviny, Levočského pohoria a Braniska. Pri povodni prišlo najmä v obci Jarovnice o život 50 ľudí.

Rieka Morava hrozila vyliatím aj v roku 1997. “Robili sme všetko preto, aby sa voda cez hrádze nepreliala. Práve vykonávaním povodňových zabezpečovacích prác, predovšetkým kladením zabezpečovacích vriec naplnených pieskom, sa nám podarilo udržať hladinu,“ uviedol bývalý riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Virág.

Rozsiahle záplavy priniesol do celej strednej Európy rok 2002. Škody boli viac ako 1,5 miliardy korún. Hladina rieky Dunaj stúpla na 991 centimetrov .

“Okrem zaplaveného územia pod Devínom zaujíma ľudí aj zmenený tok Moravy. Prudký vzostup Dunaja o štyri metre a jeho tlak totiž spôsobili, že Morava v týchto dňoch do Dunaja nevteká. Naopak, tečie v protismere takmer tridsať kilometrov,“ bolo odvysielané dňa 9. 8. 2002.

Povodniam v minulosti sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

“Pamätám si v roku 2002, ten most bol pod vodou a Devínska nová Ves nemala ani autobusovú dopravu“ zaspomínal si bývalý starosta obce Devínska Nová Ves Vladimír Mráz.

Povodne si vyžiadali obete

V roku 2013 si povodne vyžiadali v strednej Európe jedenásť obetí vrátane jedného Slováka. Zaplavená bola Devínska nová Ves, Devín, Komárno či Štúrovo.

“Dunaj v Komárne popoludní kulminoval, v Štúrove stále mierne stúpa, obidve mestá sú chránené. Na grafe od hydrológov si ukážeme, ako rástol Dunaj od konca mája až do dnešného dňa. Nerástol skokovo,“ vysielalo sa 8. júna 2013.

“Aj Devín aj Bratislava by mali jemne prekročiť druhý stupeň povodňovej aktivity, ale v 2013 to bolo vysoko nad tretím stupňom povodňovej aktivity,“ informoval hydrológ zo SHMÚ Peter Smrtník.

Hydrológ upozorňuje, že kedysi neboli také účinné opatrenia na ochranu pred povodňami ako v súčasnosti, preto mali povodne väčšie následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko