Na hlavný obsah

Slovensko a Maďarsko budú jediné krajiny v EÚ zásobované ruskou ropou. Podľa analytika budú dodávky drahšie

MOL uzavrel dohodu s prevádzkovateľmi ropovodu.

Slovensko a Maďarsko budú jediné krajiny v EÚ zásobované ruskou ropou. Podľa analytika budú dodávky drahšie
Sídlo spoločnosti Slovnaft v Bratislave. Foto: STVR

Slovnaft bude naďalej od Lukoilu kupovať ruskú ropu. Informovala o tom spoločnosť MOL. Surovina bude ďalej prúdiť cez ropovod Družba. Slovensko a Maďarsko ako jediné krajiny v Európskej únii zostanú závislé od ruskej ropy. Analytici hovoria, že to môže v budúcnosti spôsobiť problémy.

Cez ropovod Družba prúdi z Ruska na Slovensko väčšina ropy, ktorú spracováva bratislavský Slovnaft. Po tom, keď Ukrajina uvalila sankcie na spoločnosť Lukoil, prestala na Slovensko prúdiť ruská ropa. Slovnaft prišiel o kľúčového dodávateľa.

Spoločnosť MOL, pod ktorú patrí aj bratislavská rafinéria, sa však s prevádzkovateľmi ropovodu nakoniec dohodli. Ropa z Ruska bude na Slovensko prúdiť ďalej.

Dodávkam ruskej ropy sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

„Spoločnosti MOL to umožňuje pokračovať v používaní najefektívnejšej a najspoľahlivejšej technológie spracovania ropy v rafinériách v Maďarsku a na Slovensku. V konečnom dôsledku to prispieva k bezpečnosti dodávok v oboch krajinách,“ uviedol viceprezident MOL Group Gabriel Szabó.

Dohoda má však podmienku. Skupina MOL sa musí stať majiteľom ropy ešte na území Bieloruska. Zodpovedá tak za celú jej prepravu od Bieloruska cez Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko.

,,Z pohľadu MOL-u a Slovnaftu sa novým obchodným usporiadaním mení to, že budú zodpovedať už za prepravu ropy, prípadne tiež za jej poistenie. Čo znamená vyššie náklady pri celej logistike. Náklady, ktoré znášal Lukoil, znáša po novom MOL,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

„Maďarský MOL tak na seba preberá aj určité riziká plynúce z prepravy tej ropy cez ukrajinské územie. Môže tam dôjsť napríklad k ozbrojeným konfliktom, pre ktoré musí platiť určité poistenie. Tieto vyššie náklady na poistné sa potom premietnu do ceny ropy, takže dodávky budú o čosi drahšie,“ vysvetlil hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Česi od roku 2025 končia

Okrem Maďarska a Slovenska aj Česká republika stále odoberá ruskú ropu cez ropovod Družba. Už len do budúceho roku.

,,V našom prípade však ku koncu tohto roka vyprší výnimka, na základe ktorej mohol Slovnaft výrobky z ruskej ropy vyvážať aj na český trh. Zostane tu len tá možnosť, že Slovnaft bude môcť vyvážať, respektíve bude môcť umiestňovať výrobky z ruskej ropy len na slovenskom trhu,“ doplnil Potočár.

Analytik dodáva, že Slovnaft musí pokračovať v hľadaní alternatívnych zdrojov ropy. Inak to môže mať v budúcnosti vážny dosah na jeho produkciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika