Na hlavný obsah

Smer-SD a SNS podajú návrh na odvolávanie M. Šimečku z postu podpredsedu NR SR

Návrh na zvolanie schôdze podajú vo štvrtok 5. septembra.

Smer-SD a SNS podajú návrh na odvolávanie M. Šimečku z postu podpredsedu NR SR
Zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák/Koláž STVR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ohlásil, že poslanci Smeru-SD a SNS podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS). Informoval o tom v utorok (3. 9.) na tlačovej konferencii.

Návrh na zvolanie schôdze vo štvrtok (5. 9.) predloží podpredseda NR SR za Smer-SD Tibor Gašpar. Mimoriadna schôdza by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Hlasovať o návrhu by sa malo podľa Fica tajne.

Premiér skonštatoval, že strany Smer-SD a SNS majú spolu dostatok podpisov na zvolanie schôdze. Neozrejmil postoje Hlasu-SD, ani ich nechcel komentovať.

Dôvody na odvolanie Šimečku podľa premiéra spočívajú v tom, že rodina predsedu PS bola podľa neho „prisatá“ k dotačným schémam. Na základe informácií z ministerstva spravodlivosti uviedol, že v týchto schémach došlo k manipuláciám v prospech Šimečkovej rodiny.

Tiež si myslí, že Šimečka zneužíva protesty proti ministrom, v ktorých rezortoch má predseda PS „strácať svoje finančné zázemie“. Konkrétne menoval ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS).

Tibor Gašpar si myslí, že by sa mal Šimečka vzdať funkcie podpredsedu NR SR sám. Dôvody označil za „tak fatálne a vážne, že nadobúdajú trestnoprávny rozmer“.

M. Šimečka: Ide o práva opozície

Michal Šimečka označil tlačovú konferenciu Roberta Fica, na ktorej ohlásil jeho odvolávanie, za „slabotu“. Predsedovi vlády SR vyčítal, že namiesto zvolania bezpečnostnej rady v súvislosti s bombovými hrozbami na školách alebo iných vážnych problémov, rieši granty mimovládnych organizácií. Myslí si, že sa tak snaží odviesť pozornosť.

V otázke odvolávania Šimečku podľa predsedu PS nejde o neho, ale „o práva opozície v demokratickom parlamente“. Podpredseda NR SR vyzval predsedu vlády, aby išli do spoločnej diskusie, ktoré doteraz odmietal. Šimečka tiež vyhlásil, že Fica budú musieť v najbližších voľbách poraziť.

Podľa Šimečku sa Fico ocitol v cykle „zatrpknutosti“ a „mstí sa“ za demonštrácie, na ktorých verejnosť protestovala proti krokom vládnych predstaviteľov. Reagoval tiež na slová predsedu vlády SR, že mu chýbajú starí politici. Predseda PS vyhlásil, že jemu chýba „starý Robert Fico“.

Predseda progresívcov upozornil, že mimovládne organizácie dostávali granty aj predtým, ako existovalo PS, aj predtým, ako sa stal podpredsedom NR SR. Pripomenul, že PS vo vláde nikdy nebolo a v parlamente je prvýkrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko