Na hlavný obsah

SND vstupuje do novej sezóny bez dvoch dôležitých riaditeľov. Uvedie novú hru o ľuďoch, o ktorých rozhodujú byrokrati a inštitúcie

Nová šéfka SND Zuzana Ťapáková má jasný odkaz.

SND vstupuje do novej sezóny bez dvoch dôležitých riaditeľov. Uvedie novú hru o ľuďoch, o ktorých rozhodujú byrokrati a inštitúcie
Nová budova Slovenského národného divadla. Foto: STVR

Slovenské národné divadlo (SND) vstupuje do novej sezóny s novou generálnou riaditeľkou a programom, ktorý prináša nové aj osvedčené tituly.

Naša prvá scéna napriek tomu čelí vážnym výzvam. Nové vedenie sa musí vysporiadať nielen s očakávaniami divákov a umeleckej obce, ale aj s organizačnými problémami. Divadlo je stále bez ekonomického riaditeľa aj šéfa Opery.

Nová generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková má jasný odkaz. „My sme naozaj divadlo pre všetkých bez rozdielu vierovyznania, bez rozdielu politických názorov, bez rozdielu všetkého ostatného, tak verím, že každý si nájde niečo v tejto sezóne,“ uviedla.

Atmosfére v SND pred začiatkom novej divadelnej sezóny zisťovala v reportáži v Správach redaktorka Andrea Šuvadová:

Ťapáková plánuje plynulo pokračovať v repertoári, na ktorom divadlo mesiace intenzívne pracovalo. „Nastupujem do nejakého rozbehnutého vlaku. Nastupujem do nejakej kontinuity, ktorá sa tu repertoárovo nastavila,“ skonštatovala.

„Ja sa teším na všetkých našich deväť inscenácií. Dúfam, že prinesú a otvoria témy, ktorými žije naša spoločnosť. Dúfam, že sa dotkneme všetkých pováh, komunít,“ povedala riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Činohra SND štartuje novú sezónu inscenáciou Akcia B. Je to hra o osudoch ľudí, ktorí museli v 50-tych rokoch opustiť svoje domovy, stratili majetok a životné perspektívy.

„Je to naša pôvodná slovenská hra, keďže sme v Slovenskom národnom divadle a my vieme, čo je naša povinnosť a povinnosť je dotýkať sa bielych miest histórie, čo sa stane, ak o ľuďoch začnú rozhodovať byrokrati a inštitúcie,“ pokračovala Kičiňová.

Balet so staronovou riaditeľkou

Balet SND vstupuje do novej sezóny pod vedením riaditeľky Niny Polákovej, ktorá vo funkcii pokračuje po nútenej pauze. Bývalý generálny riaditeľ Matej Drlička ju odvolal, čo vyvolalo nesúhlasnú reakciu ministerky kultúry.

„Tanečníci sa už pripravujú na takmer vypredané predstavenie Labutie jazero. Ďalšia premiéra, ktorú sme dlhodobo plánovali je Onegin, ktorý je mojou srdcovou záležitosťou, ale po mojej riaditeľskej pauze licencori, bohužiaľ, povedali, že keď nebudem v divadle ja, nesúhlasia, aby sa toto dielo uviedlo, takže teraz sme opäť v rokovaniach, aby sa dielo uviedlo,“ priblížila Poláková.

Napriek tomu, že nové vedenie chce vniesť do inštitúcie vytúženú stabilitu, opera zostáva bez svojho šéfa. „Opera funguje výborne. Sú tam zodpovední ľudia, skúšobný proces prebieha,“ povedala Zuzana Ťapáková.

Hľadanie vhodných kandidátov na tieto kľúčové pozície stále pokračuje „Máme rozhovory s viacerými adeptami. Ak dovolíte, nebudem prezrádzať mená, ale verím, že všetci aj zboristi, aj členovia, aj orchester budú spokojní,“ povedala generálna riaditeľka SND.

Opera SND otvorí sezónu galakoncertom, na ktorom operné hviezdy vzdajú hold legendárnemu slovenskému basistovi Ondrejovi Malachovskému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko