Na hlavný obsah

Spomedzi metropol V4 má najvyššiu životnú úroveň Praha. Na chvoste sa ocitla Bratislava

Skokanom roka sa stala Budapešť.

Spomedzi metropol V4 má najvyššiu životnú úroveň Praha. Na chvoste sa ocitla Bratislava
Ilustračná snímka - pohľad na Bratislavu. Foto: Unsplash

Spomedzi metropol V4 je najvyššia životná úroveň v Prahe. Skokanom desaťročia je však Varšava. Hlavné mesto Slovenska je na chvoste. Podľa analytičky z Wood & Company Evy Sadovskej je dôvodom rýchlejší rast i bohatnutie okolitých krajín.

„Čo sa týka Prahy, tam je úroveň 207 percent z hrubého domáceho produktu priemeru Euróspkej únie. Potom máme Varšavu, kde je to 162 percent, ale to je región celej Varšavy,“ priblížila Sadovská. Dodala, že ak by sme vyselektovali Varšavu iba ako hlavné mesto, vyšlo by to na 220 percent. Preto o nej hovoríme ako o skokanovi roka.

Budapešť je na úrovni 158 percent a región Bratislava na úrovni 146 percent. „Aj keď Bratislava je na pomyselnom chvoste rebríčka V4, stále je to pomerne vysoké číslo,“ podotkla Sadovská.

Podľa analytičky je Bratislava na tom horšie preto, že ostatné krajiny i metropoly dokážu bohatnúť a rásť rýchlejšie. „Za posledných desať rokov sa držíme nad 70 percentami HDP európskeho priemeru a vidíme, že sa neposúvame dopredu až tak rýchlo, ako okolité krajiny,“ zhodnotila Sadovská.

Eva Sadovská si myslí, že úspech okolitých krajín by mal byť pre nás inšpirácia – odsledovať, čo robia lepšie a nejakým spôsobom to využiť. Upozorňuje, že Bratislavu tiež ochudobňuje odchod študentov do susednej krajiny.

Pozrite si celý rozhovor s analytičkou z Wood & Company Evou Sadovskou, ktorá v relácii Ekonomika :24 povedala viac o životnej úrovni v metropolách V4:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko