Na hlavný obsah

Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené, tvrdí T. Taraba. Pri Dunaji budujú zábrany

Záplavové oblasti monitorujú policajti.

Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené, tvrdí T. Taraba. Pri Dunaji budujú zábrany
Zvýšená hladina rieky Dunaj pri Starom moste v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí od 6.00 hod. ráno aj pre bratislavský úsek Dunaja. Hladina rieky v hlavnom meste môže dosiahnuť viac ako deväť metrov. Od rána v meste stavajú pozdĺž celého Dunaja zábrany od Devína až po Staré mesto.

Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené. Vyhlásil to šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že do večera sa majú pri rieke Dunaj postaviť zábrany.

„Od pondelka (16. 9.) začne kulminovať Dunaj do utorka. Tým, že stihneme v nedeľu do 20.00 h postaviť zátarasy a hrádze vo všetkých slabých bodoch, ochránime aj centrum Bratislavy, pretože všetko by sa vylialo na Šafárikove námestie,“ povedal na brífingu.

Minister vyzdvihol pripravenosť štátu na súčasnú situáciu. Tá je vďaka tomu podľa jeho slov pod kontrolou. Problém by podľa neho mohol nastať vtedy, ak by vypadli nejaké turbíny na vodnom diele v Gabčíkove.

Dopravné obmedzenia

V záplavových oblastiach mestskí aj štátni policajti zabezpečujú verejný poriadok a monitorujú zákaz vstupu.

Fajnorovo nábrežie aj Viedenská cesta sú uzavreté. Dôvodom sú práce Slovenského vodohospodárskeho podniku súvisiace s ochranou pred nepriaznivými účinkami rieky Dunaj.

Uzavreté sú obe parkoviská na Tyršovom nábreží v Petržalke. Uzavretá je aj Devínska cesta medzi Karlovou Vsou a Devínom. Dôvodom je zosuv pôdy.

Polícia pomáha aj pri evakuácii obyvateľov piatich domov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a približne 100 osôb v obci Kuchyňa v okrese Malacky.

Obmedzenia MHD

Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek je prerušená. Namiesto nich premávajú náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdia aj viaceré trolejbusy.

Dunaj by mal v Bratislave kulminovať v pondelok (16. 9.) v poobedňajších hodinách, uviedol primátor Matúš Vallo.

„V mestských lesoch máme veľmi veľa spadnutých stromov a budú ďalej padať, lebo sú výrazne podmočené. Obyvateľov prosím, aby nešli von ak nemusia a nechali pracovať záchranné zložky,“ apeloval.

Vývoj povodňovej situácie na Slovensku sledujeme minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko