Na hlavný obsah

Moravu budú možno cielene vypúšťať mimo obývané oblasti, podľa T. Tarabu ju čaká „storočná voda“

Sledujeme situáciu súvisiacu s extrémnymi zrážkami.

Moravu budú možno cielene vypúšťať mimo obývané oblasti, podľa T. Tarabu ju čaká „storočná voda“
Na snímke rieka Morava v oblasti Gbely - Adamov v piatok 13. septembra 2024. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Rieku Moravu podľa všetkého čaká v súvislosti s aktuálnym daždivým počasím „storočná voda“. Po piatkovom (13. 9.) zasadnutí ústrednej povodňovej komisie to povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Ako ďalej uviedol, vodohospodári a hasiči majú v tejto súvislosti nájsť vhodnú lokalitu, kam by sa mohla voda z rieky riadene vyliať.

Koryto Moravy má podľa Tarabu schopnosť držať vodu pri prietoku 1500 metrov kubických za sekundu. Podľa predpovedí však môže dosiahnuť až 1600 kubíkov.

Podľa šéfa Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozefa Moravčíka by mala byť voda v prípade potreby vypustená mimo obývaných oblastí

„Nemáme ešte identifikované toto miesto, ale verím, že do sobotňajšieho rokovania ústrednej povodňovej komisie budeme mať viac informácii,“ povedal s tým, že riadené vyliatie je alternatívou neriadeného prelievania.

Sledujte situáciu v súvislosti s extrémnymi zrážkami minútu po minúte:

Taraba doplnil, že vývoj situácie závisí aj od toho, koľko vody vypustí smerom na Slovensko Česká republika.

„Musíme sa pripraviť na to, že to koryto, ak bude pod veľkým tlakom, tak je naším cieľom, aby sa to niekde nepretrhlo svojvoľne a radšej by sme šli do toho riadeného otvorenia koryta,“ vysvetlil minister. Doplnil, že ak by došlo k svojvoľnému narušeniu koryta rieky, ohrozené je vzhľadom na svoju rovinatosť celé územie pozdĺž toku.

Vedúci sekcie krízového riadenia Ervín Erdélyi zdôraznil, že obce už majú vytypovaných obyvateľov, ktorí by potrebovali pomoc pri prípadnej evakuácii. „Bude to samozrejme závisieť od vývoja, aké obce to zasiahne,“ zdôraznil.

Mimoriadna situácia v Bratislave

Mesto Bratislava vyhlásilo v piatok na základe stanovísk Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a vývoja meteorologickej situácie mimoriadnu situáciu. Zároveň preventívne od poobedia uzatvorí parkovisko na Tyršovom nábreží (Lunapark). TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

„Hlavné mesto vyhlásilo dnes mimoriadnu situáciu. V prípade potreby umožní operatívnejšie a efektívnejšie vykonať potrebné opatrenia a práce v nadväznosti na predchádzanie alebo aj prípadné odstránenie vzniknutých škôd spôsobených počasím,“ skonštatoval Bubla.

Pre silný dážď a výstrahy pred povodňou druhého stupňa sa hlavné mesto rozhodlo preventívne uzatvoriť parkovisko na Tyršovom nábreží. Uzatvorené bude postupne od poobedia. Obmedzenia na výjazde nebudú, noví návštevníci však do priestorov parkoviska púšťaní nebudú.

„Situáciu priebežne monitorujeme, budeme ju vyhodnocovať a následne informovať o znovuobnovení prevádzky tohto parkoviska,“ doplnil Bubla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko