Na hlavný obsah

Na západe platí najvyšší stupeň výstrah, silný dážď dvíha hladinu riek

Západ trápi aj silný vietor.

Na západe platí najvyšší stupeň výstrah, silný dážď dvíha hladinu riek
Na snímke hasiči plnia vrecia pieskom. Foto: FB/Hasičský a záchranný zbor

Desiatky výjazdov hlásia hasiči z viacerých krajov Slovenska. Počas noci odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov a áut a odčerpávali vodu zo zaplavených ulíc či pivníc domov. Pre západ krajiny naďalej platia výstrahy tretieho stupňa, výdatné dažde a vietor však potrápia väčšinu Slovenska.

Výstrahy pred dažďom platia na väčšine Slovenska celý víkend. Predbežne potrvajú do pondelka (16. 9.) večera. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Meteorológovia v predpovedi na sobotu upozorňujú na výdatný dážď a riziko povodní, v tejto súvislosti platí vo viacerých okresoch na západe Slovenska tretí, čiže najvyšší stupeň výstrah. Týka sa to Skalice, Myjavy, Senice a Malaciek. Výstrahy druhého stupňa platia na území Bratislavského kraja, v okresoch Trnavského a Trenčianskeho kraja a vo viacerých oblastiach Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Meteorologické výstrahy.
Meteorologické výstrahy.Foto: shmú

Niektoré obce v Trnavského kraja vyhlásili tretí alebo druhý stupeň povodňovej aktivity. Tretí stupeň vyhlásili starostovia obcí Hubice, Ňárad, Ohrady a Oľdza v okrese Dunajská Streda. Druhý stupeň platí v obci Váhovce v okrese Galanta.

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásil v piatok aj primátor mesta Myjava. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov.

Silnejší vietor má podľa meteorológov byť v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji a v niektorých okresoch Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Môže podľa nich dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 kilometrov za hodinu (km/h), v nárazoch 65 až 85 km/h.

Sledujte situáciu v súvislosti s extrémnymi zrážkami minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny