Na hlavný obsah

Obyvatelia Stupavy sa majú pripraviť na evakuáciu. V Čadci sú ohrozené mosty

Vo viacerých obciach zaplavilo už aj domy.

Obyvatelia Stupavy sa majú pripraviť na evakuáciu. V Čadci sú ohrozené mosty
V Čadci sú ohrozené niektoré mosty. Foto: FB/Mesto Čadca

Slovensko už štvrtý deň trápi extrémne počasie a silný dážď. Na západe a severozápade sa vyliali niektoré toky. Viaceré obce hlásia, že zaplavuje už aj domy.

Situácia je dramatická najmä v Čadci a Stupave. Mesto Stupava o polnoci vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. K rovnakému kroku v nedeľu (15. 9.) ráno pristúpilo aj mesto Čadca na Kysuciach. Hladina rieky Kysuca tam stúpa, o 3.00 h dosiahla 2,5 metra.

Situáciu v Stupave v rozhovore pre Správy :24 priblížil primátor mesta Peter Novisedlák:

Voda sa dostala aj na časť diaľnice D2 v smere z Bratislavy do Česka, situáciu skomplikoval aj silný vietor. Dopravný podnik v slovenskej metropole prerušil prevádzku električiek.

Ďalej výraznejšie stúpla tiež hladina riek Morava a Dunaj. Vo viacerých regiónoch platí najvyššia výstraha pred záplavami.

V dedine Radošovce voda z miestnych potokov zaplavila podľa médií najmenej 50 domov. Taktiež v dedine Láb na západe Slovenska voda z potoka zaplavila najbližšie domy a tiež polia.

Mesto Myjava upozornilo, že voda vyliata z miestnej rieky sa dostala na cesty a do areálu amfiteátra. Hasiči tam odstraňovali popadané vetvy a silný vietor spôsobil výpadky v dodávkach elektriny.

S vodou bojujú aj na sídlisku v Holíči:

Dunaj bude ďalej stúpať

Podobne nepriaznivá situácia zasiahla tiež mesto Stupava. Úrady tam vyzvali obyvateľov, aby si nachystali batožinu s najnutnejšími vecami pre prípad evakuácie.

Najvyšší stupeň povodňovej aktivity úrady vyhlásili tiež v Čadci na severozápade Slovenska, kde sa voda vyliata z rieky Kysuca dostala do záhrad niekoľkých rodinných domov. Mesto pre prípad evakuácie obyvateľov pripravilo ubytovanie v miestnej športovej hale. Ohrozené sú aj mosty v Čadci, množstvo vody je podľa primátora Mateja Šimáška obrovské.

V najmenšej obci na Záhorí – Koválovec v okrese Skalica spôsobili masy vody stekajúce z polí a hôr do dediny, že sa nadránom vylial v spodnej časti obce potok. Voda zaplavila viacero domov.

V Bratislave hladina Dunaja presiahla výšku sedem metrov a podľa prognózy bude ďalej stúpať. Úrady už v sobotu rozhodli, že vodohospodári v meste postavia ďalšie mobilné protipovodňové bariéry. Tie pomohli zabrániť výraznejším škodám v metropole už v roku 2013, keď Dunaj vystúpil na rekordných viac ako desať metrov.

Bratislavský dopravný podnik oznámil, že kvôli poškodenému trolejovému vedeniu prerušil prevádzku električiek. Vody ďalej pribudlo aj v rieke Morava na jej slovenskom úseku, vyliať z brehov by sa ale rieka podľa skorších odhadov úradov nemala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko