Na hlavný obsah

Okrem lejakov zasiahne Slovensko aj silný vietor. Dosiahnuť môže aj rýchlosť viac ako 100 km/h

Upozornili na to meteorológovia.

Okrem lejakov zasiahne Slovensko aj silný vietor. Dosiahnuť môže aj rýchlosť viac ako 100 km/h
Na snímke žena s vyvráteným dáždnikom. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pozor si počas víkendu treba dávať okrem dažďov aj na silný vietor. Zosilnieť má pre rozdiel v tlaku vzduchu, ktorý zosilnie pre tlakovú níž. Tá sa bude v noci z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu presúvať ďalej na juh.

Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že silný vietor môže spôsobiť väčšie škody.

„Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku, predovšetkým v západnej polovici presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Najvyššie nárazy očakávame na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený padavým vetrom,“ priblížili meteorológovia na sociálnej sieti.

S podobne silným vetrom treba podľa nich rátať aj na krajnom juhozápade. Vysvetlili, že na pomedzí Rakúska, juhozápadu Slovenska a severovýchodu Maďarska je najvýraznejší rozdiel v tlaku vzduchu.

„Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, očakávame silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu,“ dodali.

SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch. „Na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie,“ podotkol. Najväčšie riziko je tak podľa neho v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine.

„Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje ‚len‘ 70 kilometrov za hodinu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko