Na hlavný obsah

SHMÚ očakáva na Morave a na Dunaji ďalší výrazný vzostup

Lokálne sa vyskytnú aj silnejšie prehánkové lejaky.

SHMÚ očakáva na  Morave a na Dunaji ďalší výrazný vzostup
Uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží kvôli zvýšenej hladine rieky Dunaj v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Do nedele (15. 9.) rána by malo spadnúť do 30 milimetrov zrážok, ojedinele, najmä na krajnom západe okolo 50 milimetrov. Po zvyšok dňa očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Morave a na Dunaji ďalší výrazný vzostup. Upozornil na to sociálnej sieti.

S rozvojom zrážkovej činnosti možno v sobotu počítať v najbližších hodinách, pričom sa lokálne vyskytnú aj silnejšie prehánkové lejaky. „Najviac zrážok očakávame na krajnom západe a severe, kde budú zosilnené vplyvom návetria,“ priblížil SHMÚ.

Pásma intenzívnejších zrážok sa presúvajú cez severnú a západnú polovicu územia. K 11.00 h dosiahli 24-hodinové úhrny zrážok väčšinou hodnoty v intervale desať až 45 milimetrov, ojedinele na miestach zasiahnutých prívalovými zrážkami aj viac.

Výrazne vyššie hodnoty eviduje SHMÚ na Záhorí, kde spadlo od 35 do 70 milimetrov, na úpätí Malých Karpát 70 až 100 milimetrov.

„Kumulované hodnoty úhrnov (od 12. 9. o 2.00 h LSEČ), t. j. od začiatku zrážkovej periódy sú podľa predpokladov mimoriadne vysoké najmä na Záhorí a Myjavsku, doterajšie kumulované maximum dosahuje stanica Pernek, ktorá atakuje 180 milimetrov,“ vysvetlil SHMÚ.

Na riekach Morava a Dunaj je podľa hydrológov výrazný vzostup. Na Myjave, tokoch Malých Karpát, na Kysuci a dolnej Toryse je vzostup až výrazný vzostup a na ostatných tokoch je ustálenosť až vzostup vodných hladín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko