Na hlavný obsah

Obec Jablonica povodne sužovali už od poobedia. Hasiči zasahovali na viacerých miestach

Sledujeme situáciu súvisiacu s extrémnymi zrážkami.

Obec Jablonica povodne sužovali už od poobedia. Hasiči zasahovali na viacerých miestach
Obec Jablonica zasiahnutá povodňami. Foto: Facebook/DHZ Jablonica

Najvýdatnejšie zrážky meteorológovia naďalej očakávajú na západnom Slovensku, konkrétne na Myjave, kde do pondelka (16. 9.) podľa predpokladov napadne do 230 mm zrážok. Na tlačovej konferencii o tom informovala meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Nikoleta Hrušková.

„Do 14.00 h zaznamenávame na Záhorí, v Malých Karpatoch a v oblasti Myjavy úhrn zrážok od 60 do 110 mm. Prší pritom na takmer celom Slovensku s výnimkou Zemplína a väčšiny Prešovského kraja,“ pokračovala meteorologička. Dodala, že na ostatnom území sú kumulatívne úhrny zrážok do 50 mm.

SHMÚ vydal výstrahu aj pred silným vetrom, pričom podľa Hruškovej pribudne aj výstraha pre celé západné Slovensko a Žilinský kraj. Pri kombinácii silného vetra a výdatného dažďa hrozia zosuvy pôdy, lámanie konárov, prípadne vyvracanie stromov, čím sa môže narušiť elektrické vedenie, priblížila meteorologička.

Dodala, že v Bratislave zatiaľ padlo okolo 50 až 60 mm zrážok. Kumulatívne zrážky do pondelka (16. 9.) sa v hlavnom meste očakávajú na úrovni do 180 mm.

Hydrológ SHMÚ Peter Smrtník uviedol, že vodné toky na Slovensku začali výrazne stúpať, najmä Morava aj Dunaj. Predpoklady sa podľa neho oproti včerajšku nezmenili.

„Naďalej očakávame výrazné vzostupy na toku Morava, hlavne na jej prítokoch v oblasti Záhoria, ako Myjava, kde budú prekročené tretie stupne povodňovej aktivity. Očakávame výrazné vzostupy aj na Dunaji počas celého dňa, počas soboty (14. 9.) aj počas nedele (15. 9.). Začiatkom budúceho týždňa by malo dôjsť ku kulminácii hladiny,“ pokračoval Smrtník.

Sledujte situáciu v súvislosti s extrémnymi zrážkami minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko