Na hlavný obsah

Štát platí ročne milióny za „mŕtve duše“, novela zákona má tento problém vyriešiť

Novela začne platiť v januári budúceho roka.

Štát platí ročne milióny za „mŕtve duše“, novela zákona má tento problém vyriešiť
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Marián Peiger


Slovensko má neporiadok v registroch. Ročne štát platí milióny eur na zdravotné poistenie pre takzvané „mŕtve duše“. Sú to peniaze určené na liečbu ľudí, ktorí už zomreli, no zostali v systéme starostlivosti. Oficiálnym dôvodom sú technické nedostatky v evidencii ľudí. Vláda schválila návrh zákona, ktorý má tento problém vyriešiť.

V centrálnom registri poistencov je podľa údajov úradu pre dohľad vyše desaťtisíc ľudí vo veku 105 a viac rokov. Nečerpajú zdravotnú starostlivosť a poisťovňa s nimi neeviduje žiadnu komunikáciu. Je predpoklad, že nežijú. Štát im však platí poistenie, a to ide zmeniť.

Novele zákona, ktorá má vyriešiť problém s registrami, sa venovala v Správach redaktorka Veronika Čokinová:

„Touto novelou zákona sme vylúčili alebo nejakým spôsobom identifikovali tzv. mŕtve duše. Za takéto osoby sa nebude platiť zdravotné poistenie,“ hovorí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Štát po novom nebude platiť zdravotné poistenie za poistenca, ak dosiahol vek 105 rokov a nemá uzatvorenú dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Rovnako ho nebude platiť, ak za posledných päť rokov nečerpal starostlivosť na Slovensku alebo v zahraničí, alebo ak s poisťovňou nekomunikoval ani ju nezmenil.

Nedostatky v evidencii

„Mŕtve duše sú dôsledkom technických nedostatkov v evidencii obyvateľstva. V zmysle zákona neexistuje oznamovacia povinnosť pozostalých voči zdravotnej poisťovni ohľadom úmrtia,“ vysvetľuje pracovníčka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne Zuzana Žiaková.

Zdravotné poisťovne sú odkázané na informácie o poistencoch z dostupných registrov. Úradu pre dohľad musia úmrtia povinne nahlasovať obhliadajúci lekári aj matriky. Nie všetky si túto povinnosť podľa úradu plnia tak, ako by mali.

„Tým vznikajú nepresnosti, čo je dlhodobý problém,“ povedala v júli 2023 hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Hudecová.

„Problém mŕtvych duší sa objavil najmä pri prerozdeľovaní poistného, kedy aj takéto mŕtve duše vstupovali do prerozdeľovania a negatívne tak ovplyvňovali jeho výsledok,“ ozrejmila špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Rezort zdravotníctva dostáva za tzv. mŕtve duše okolo sedem miliónov eur ročne.

„Výdavky s týmito ľuďmi má však veľmi nízke, čiže tie peniaze, ktoré sme takto dostávali od MF, sme míňali v sektore na iné výdavky. Teraz od budúceho roka po vyčistení týchto mŕtvych duší prídeme o osem miliónov ročne ako sektor zdravotníctva. Určite to bude mínus, ale na druhej strane je to zmena, ktorá je vecne správna,“ konštatuje odborníčka na zdravotníctvo Jana Ježíková.

Zmeny v zániku verejného zdravotného poistenia začnú platiť od januára budúceho roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika