Na hlavný obsah

Štát znižuje DPH na učebnice pre školy, netýka sa to však vysokoškolákov. Tí si za skriptá a odborné knihy priplatia

Univerzitné vydavateľstvá sa budú snažiť študentom vyjsť v ústrety.

Štát znižuje DPH na učebnice pre školy, netýka sa to však vysokoškolákov. Tí si za skriptá a odborné knihy priplatia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Kým žiaci základných a stredných škôl by mali mať lacnejšie učebnice, vysokoškoláci nie. Nižšia, päťpercentná daň na učebné materiály, by sa ich týkať nemala. Práve naopak. Na skriptá a odborné knihy by sa mala vzťahovať vyššia 23 percentná daň.

Štát chce šetriť peniaze aj tak, že zníži DPH na učebnice pre základné a stredné školy z desať na päť percent. Rezort financií vysvetľuje, že ide o knihy, ktoré schváli rezort školstva, zdravotníctva či vnútra.

“Čo sa nazve učebnica, bude mať zníženú sadzbu,“ vyhlásil minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

A to vysokoškolské skriptá a odborné knihy nie sú. “Toto nie sú učebnice, ktoré sa používajú na základných alebo stredných školách, ktoré sú dané do jedného registra ministerstva školstva, ktoré majú doložku odporúčaciu, na ktoré môže byť považovaná nízka DPH, o ktorej rozprávame,“ povedal bývalý minister školstva SR Branislav Gröhling (SaS).

Univerzita Komenského potvrdila, že takéto doložky na svojich skriptách a odborných knihách nemajú. Na vysokoškolské materiály by tak mala platiť vyššia 23 percentná daň, ako aj na ostatné knihy.

“Skupiny, ktorých sa to najviac dotkne, sú podľa našich informácií právnici a medici. V knižniciach majú nedostatok kníh a nie všetci môžu pracovať, keď sú študijne vyťažení. Problémom sú aj zvyšujúce sa životné náklady,“ skonštatoval podpredseda ŠRVŠ pre mládež a šport Marek Vojtko.

Novej dani na knihy a situácii s učebnicami pre vysokoškolákov sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Náklady sa líšia podľa odboru

Podľa kníhkupectva si právnici na akademický rok kupujú odborné knihy v priemere za 100-150 eur. Ak chcú cudzojazyčné, vyjde to ešte viac. Náklady sa líšia podľa odboru.

“Mimo toho, čo si požičiam, že si vyslovene kupujem, tak si myslím, že okolo 40-50 eur,“ prezradila študentka biológie na prírodovedeckej fakulte UK Michaela.

“Za jeden akademický rok ma to približne vyjde okolo 75 eur,“ povedal študent žurnalistiky.

Inde to majú s materiálmi jednoduchšie. “My si to vieme zabezpečiť buď cez školskú knižnicu, alebo nejaké skriptá. Učebnice sú nahraté online, čiže nie je to potrebné,“ ozrejmila študentka aplikovanej informatiky na FEI STU Katarína Poláčiková.

“Určite to nie je dobrá správa, tak ako to nie je dobrá správa pre mnohých ďalších. Ale opakujem, musíme niečo robiť, s čím chceme zaplatiť účet.“ vyhlásil minister školstva SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Študentom sa budú snažiť vyjsť v ústrety

Univerzitné vydavateľstvá sa budú snažiť študentom vyjsť v ústrety. “Vydavateľstvo UK v Bratislave sa snaží udržiavať ceny publikácií vydávaných pre našich študentov a študentky na najnižšej možnej úrovni,“ uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Eva Kopecká.

“Slovenská technická univerzita sprístupňuje študentom skriptá a študijné materiály v elektronickej forme bezplatne,“ uvádza sa v písomnom stanovisku STU Bratislava.

Niektorí ministri nevylúčili, že téma kníh a ich zdražovania sa v koalícii ešte prehodnotí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko