Na hlavný obsah

Koalícia sa zhodla na tom, že post predsedu parlamentu patrí Hlasu, tvrdí Šutaj Eštok. Strana SNS to popiera

Podľa SNS vyjadrila strana Smer-SD plnú podporu Andrejovi Dankovi.

Koalícia sa zhodla na tom, že post predsedu parlamentu patrí Hlasu, tvrdí Šutaj Eštok. Strana SNS to popiera
Na snímke Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Smer-SD a SNS na koaličnej rade rešpektovali pozíciu Hlasu-SD, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí post predsedu Národnej rady (NR) SR. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

Koalícia bude teraz podľa neho hľadať vhodný termín, kedy by mohli o šéfovi parlamentu hlasovať. SNS však vyjadrenia predsedu Hlasu-SD o priebehu koaličnej rady odmieta a označila ich za nepravdivé.

„Na koaličnej rade sme sa dohodli, že každý akceptuje koaličnú zmluvu a že koaličná zmluva sa otvárať nejde,“ povedal Šutaj Eštok. Slovenská národná strana tvrdí, že na koaličnej rade sa strany dohodli, že tento problém sa odloží, pokiaľ nedôjde k dohode. Zároveň tam Smer-SD podľa SNS vyjadril jasnú podporu Andrejovi Dankovi na post predsedu NRSR.

SNS zároveň kritizuje, že Hlas-SD má v rámci koaličnej zmluvy oveľa viac pozícií v štátnej správe, ako jej prináleží podľa výsledku volieb. „Hlas-SD má taký istý počet ministerstiev ako má strana Smer-SD, ktorá je víťazom volieb,“ podotkla strana s tým, že SNS a Smer-SD pri tvorbe koaličnej zmluvy ustúpili požiadavkám Hlasu-SD.

Slovenská národná strana tiež potvrdila odmietnutie ponuky na výmenu ministerstva za post šéfa parlamentu. Ponuku podľa strany dal Šutaj Eštok a Danko ju principiálne odmietol.

„Ak niekto chcel riešiť nejaké výmeny, tak som verejne odkázal, že treba otvárať koaličnú zmluvu. A Hlas-SD nemá ambíciu koaličnú zmluvu otvárať,“ zopakoval Šutaj Eštok.

Fico vidí aj dôležitejšie problémy

Premiér Robert Fico (Smer-SD) reagoval, že na pozícii šéfa parlamentu zotrváva podpredseda NRSR Peter Žiga (Hlas-SD). Toho poverili právomocami predsedu.

„Nepovažujem to za tému, ktorá je dôležitejšia pre mňa, ako je obsah rokovania Národnej rady SR. Tam sú dôležité zákony,“ skonštatoval Fico. Na koaličnej rade si podľa neho dohodli strany jasný postup pre hladký priebeh rokovania parlamentu.

Miesto predsedu parlamentu sa uvoľnilo po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Koalícia sa stále nedohodla, kto tento post obsadí.

Podľa koaličnej zmluvy patrí post Hlasu-SD, ktorý chce na toto miesto ministra investícií Richarda Rašiho z Hlasu-SD. Predseda SNS Andrej Danko považoval za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko