Na hlavný obsah

Smer a SNS podali návrh na odvolanie M. Šimečku. Líder PS upozornil, že autorom dokumentu o odvolávaní je šéf SIS

Mimoriadna schôdza by mala byť do siedmych dní od podania.

Smer a SNS podali návrh na odvolanie M. Šimečku. Líder PS upozornil, že autorom dokumentu o odvolávaní je šéf SIS
Na snímke (vľavo) Michal Šimečka. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok (5. 9.) návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Medzitým sa objavili otázniky okolo autora dokumentu o Šimečkovom odvolávaní.

Inicioval ho premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

„V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom,“ povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD).

Návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS). Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Michal Šimečka reagoval

Michal Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Uviedol to v reakcii na podanie návrhu poslancami za Smer-SD a SNS. Ich kritiku voči svojej osobe a čerpaniu dotácií organizáciami prepojenými na jeho blízkych odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Fico.

„Začalo sa to útokom na nadáciu, ktorá je pomenovaná po mojom starom otcovi, s ktorou ja, pochopiteľne, nemám nič spoločné. Teraz to pokračuje útokmi na môjho otca, mamu, partnerku, pričom ide o organizácie, ktoré získavali granty celé roky dávno pred tým, než ja som bol v politike, a všetko je verejné a transparentné,“ poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Autor dokumentu

Líder PS zároveň upozornil, že autorom dokumentu, ktorý je dostupný na webe NR SR, na jeho odvolanie je šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar. Apeluje preto na jeho koniec vo funkcii.

„Ide o útok na deľbu moci v štáte a na samotné princípy demokracie,“ povedal. Žiada takisto vysvetlenie od poslancov Smeru-SD a SNS. „Ako môžeme dôverovať SIS, že dokáže plniť svoju funkciu, keď jej šéf po sebe nedokáže ani len ‚zamiesť stopy‘?“ spýtal sa.

Tibor Gašpar autorstvo dokumentu odôvodnil tým, že ho napísal v softvéri, ktorý zakúpil pred niekoľkými rokmi jeho syn Pavol Gašpar. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti. „Preto sa objavili niektoré identifikačné údaje viažuce sa k môjmu synovi,“ vysvetlil.

Licencia Microsoft Office

Šéf SIS Pavol Gašpar odmieta, že písal návrh na odvolanie Šimečku. Označil Šimečkove tvrdenia za „pseudokauzu“, ktorou sa snaží zakrývať reálne dôvody jeho odvolania.

„V rámci rodiny máme zakúpenú licenciu Microsoft Office, ktorá je určená na viac zariadení. Jedno z týchto zariadení používa môj otec Tibor Gašpar, ktorý je prekladateľom tohto návrhu. Je preto logické, že vo vlastnostiach dokumentu ako autor dokumentu je uvedený vlastník licencie, čiže ja,“ vyhlásil.

Šimečka: Koalícia chce odviesť pozornosť

Koalícia chce podľa slov Šimečku odviesť jeho odvolávaním pozornosť od viacerých aktuálnych tém a problémov. Deklaroval, že v opozičnej práci budú pokračovať.

„Mňa to vôbec neodradí a ani to nezmenší naše odhodlanie vymeniť vládu Roberta Fica v najbližších voľbách. Budeme to robiť naďalej dôrazne, dôsledne, všetkými nástrojmi, ktoré nám Ústava SR dáva k dispozícii. Budeme poukazovať na to, že Robert Fico nevládne pre ľudí, ale iba pre vlastnú pomstu,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko