Na hlavný obsah

Strelec, ktorý chcel zaútočiť na exprezidenta Trumpa, sa postavil pred súd. Vypočul si obvinenia

Už v minulosti ho odsúdili za zločin.

Strelec, ktorý chcel zaútočiť na exprezidenta Trumpa, sa postavil pred súd. Vypočul si obvinenia
Exprezident USA Donald Trump a podozrivý strelec Ryan Wesley Routh. Foto: TASR/AP

Muž podozrivý z nedeľňajšieho (15. 9.) pokusu o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa si v pondelok (16. 9.) na federálnom súde na Floride vypočul dve obvinenia týkajúce sa nelegálneho držania strelnej zbrane.

Ryan Wesley Routh čelí podľa agentúry AP obvineniu, že vlastnil strelnú zbraň, hoci ho v minulosti odsúdili za zločin, a že táto zbraň mala odstránené výrobné číslo.

Trump, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu v novembrových prezidentských voľbách medzitým ďalší pokus o atentát na svoju osobu v rozhovore s televíziou Fox News pripísal rétorike svojich politických rivalov.

Päťdesiatosemročného Routha predviedli pred súd vo West Palm Beach na Floride v putách a modrej väzenskej kombinéze. Usmieval sa, keď hovoril so svojím právnikom. Podľa agentúry AP je možné, že voči podozrivému vznesú ďalšie vážnejšie obvinenia, keďže vyšetrovanie incidentu pokračuje.

Pred súdom muž podľa AP odpovedal na otázky, ktoré sa týkali jeho povolania a príjmov. Jeho advokát po vypočutí odmietol prípad komentovať. Prokuratúra požiadala, aby Routh zostal vo väzbe s tým, že v jeho prípade hrozí útek. Ďalšie vypočutie stanovili na koniec septembra.

Podľa AP Routh ešte do roku 2020 na sociálnych sieťach vyjadroval podporu Trumpovi, ale neskôr na neho zmenil názor a začal podporovať prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

Viacnásobne trestaný páchateľ

Trump hral v nedeľu golf na svojom ihrisku pri floridskom rezorte Mar-a-Lago. Členovia jeho ochranky všimli hlaveň pušky trčiacu zo živého plota a začali na ozbrojeného muža strieľať. Routh z miesta ušiel a polícia ho dolapila neskôr. Na mieste nechal zbraň, dva batohy a kameru.

Záznamy polohy Routhovho mobilu podľa žaloby ukazujú, že podozrivý bol pri Trumpovom golfovom ihrisku už približne 11 hodín predtým, ako ho odhalila exprezidentova ochranka.

„Mobilný telefón Ryana Routha sa nachádzal v blízkosti vyššie opísanej oblasti pozdĺž stromoradia približne od 1.59 h do 13.31 h dňa 15. septembra 2024,“ píše sa podľa amerických médií v žalobe.

Zo súdnych záznamov vyplýva, že Rutha opakovane odsúdili. Podľa informácií agentúry AP ho súd v Severnej Karolíne v roku 2002 uznal za vinného po tom, čo sa u neho našiel kradnutý tovar.

Televízia NBC News uviedla, že Routha v tom istom roku ako 36-ročného uznali za vinného z nelegálneho držania dlhej opakovacej zbrane a že ušiel od dopravnej nehody. Podľa súdnych záznamov proti Routhovi v Severnej Karolíne vzniesli viac ako 100 obvinení.

Ako jednotlivé prípady dopadli, sa NBC News zistiť nepodarilo. Stanica tiež uviedla, že nenašla záznamy o tom, či a koľko času Routh strávil za mrežami.

Trump viní svojich oponentov

Trump v pondelok v rozhovore so stanicou Fox News vec pripísal vyjadreniam svojich politických rivalov. Podľa exprezidenta podozrivý „veril rétorike Bidena a Harrisovej“ a zachoval sa podľa toho.

„Pre ich rétoriku sa po mne strieľa, pritom ja som ten, kto krajinu zachráni, a oni sú tí, ktorí krajinu ničia. Tak zvnútra, ako aj zvonku,“ vyhlasoval Trump o Harrisovej a Bidenovi v rozhovore s Fox News.

Agentúra AP v tejto súvislosti píše, že Trumpov tón je tentoraz iný ako po prvom atentáte v júli v Pensylvánii, pri ktorom utrpel poranenie ucha. Exprezident vtedy vyzýval k jednote, a to aj na následnom republikánskom nominačnom zjazde.

Biden po nedeľňajšom incidente vyjadril úľavu, že je Trump v poriadku a uviedol, že v USA nie je miesto pre politické násilie. Neskôr povedal novinárom, že Tajná služba „potrebuje väčšiu pomoc“.

Kampaň viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá sa s Trumpom stretne v novembrovej voľbe, sa podľa televízie CNN nebude k nedeľnému incidentu politicky vyjadrovať. Akékoľvek vyhlásenie sa podľa nej ponesie v rovnakom duchu, ako doterajšie vyjadrenie Bieleho domu.

„Toto nie je politický moment,“ uviedol poradca kampane demokratickej kandidátky na prezidentku USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet