Na hlavný obsah

Štvrtina Slovákov pociťuje finančný stres. Z čoho majú najväčšie obavy?

Pozreli sme sa na výsledky prieskumu agentúry Focus.

Štvrtina Slovákov pociťuje finančný stres. Z čoho majú najväčšie obavy?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Každý štvrtý Slovák je vo finančnom strese. Obávajú sa najmä toho, že prídu o prácu a teda aj o príjem, ale aj zdražovania či chorôb, ktoré by mohli znamenať finančne nákladné ošetrenia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus.

Takmer dvom tretinám Slovákov sa zvýšili mesačné výdavky. Najčastejšie o 51 až 150 eur. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Nárast výdavkov je jeden z dôvodov, prečo je viac ako milión ľudí na Slovensku vo finančnom strese.

Finančnému stresu Slovákov sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

„Dokážu sa báť toho, že prídu o zamestnanie, že sa im zníži rapídne príjem a samozrejme bola tam aj vyššia inflácia,“ vysvetlil analytik Finančného kompasu Matej Dobiš.

„Samozrejme, môže ho spôsobovať aj zhoršujúca sa zdravotná situácia, to, že budem musieť dávať väčšie výdavky na zdravotníctvo,“ pokračoval sociológ z agentúry Focus Martin Slosiarik.

Problém vo finančnej gramotnosti

Slováci však podľa prieskumu vnímajú svoju finančnú situáciu v porovnaní s minulými rokmi stabilnejšie. Dlhodobo však zaostávajú vo finančnej gramotnosti, čo vplýva na hospodárenie ich domácností a psychickú pohodu.

„Podstatne nižší finančný stres majú ľudia s vyššou mierou finančnej gramotnosti. Robia jednoducho kompetentnejšie rozhodnutia, a tým pádom znižujú absolútnu mieru svojho finančného stresu,“ skonštatoval Slosiarik.

Podľa odborníkov by si ľudia z výplaty mali odložiť 10 percent. Ďalších 20 by mali investovať. Mesačné splátky a úvery by mali tvoriť 30 a 40 percent platu zostáva na bežnú spotrebu.

„Čím menej dodržiavam tieto finančné miery, sa zvyšuje môj finančný stres. Dokonca sa dejú aj prípady, kedy spotreba domácnosti prevyšuje môj príjem a musím si požičať. Čiže míňame míňame viac ako dokážeme zarobiť,“ dodal Dobiš.

Podľa odborníčky na osobné financie Lindy Valentín je dôležité sa o financiách v domácnosti rozprávať. Ľudia tak predídu nezhodám a nedorozumeniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika