Na hlavný obsah

Súboj amerických prezidentských kandidátov bude tesný, prezrádza prieskum. V prvej debate sa stretnú už čoskoro

Trump vedie len o jeden percentuálny bod.

Súboj amerických prezidentských kandidátov bude tesný, prezrádza prieskum. V prvej debate sa stretnú už čoskoro
Na snímke zľava Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Najnovšie prieskumy verejnej mienky zverejnené v USA krátko pred televíznou debatou kandidátov prezidentských volieb opäť potvrdzujú, že súboj Kamaly Harrisovej a Donalda Trumpa v novembrových voľbách bude veľmi tesný. Ich prvú spoločnú televíznu debatu odvysiela televízia ABC v noci na stredu (11. 9.).

Ako v pondelok (9. 9.) napísala agentúra DPA, z prieskumu, ktorý medzi 3. a 6. septembrom uskutočnili denník New York Times a Sienna College a bol zverejnený v nedeľu, vyplýva, že na federálnej úrovni Trump vedie nad Harrisovou o jeden percentuálny bod (48 proti 47 percentám hlasov).

Pre Harrisovú z toho vyvstáva niekoľko varovných signálov. Okrem iného aj ten, že je poznateľná pre 71 percent respondentov. O Trumpovi zatiaľ vie všetko potrebné až 90 percent voličov.        

Analytici citovaní agentúrou DPA konštatujú, že Trump má po odstúpení prezidenta Joea Bidena z kampane za sebou ťažký mesiac. Jeho podpora však ostáva stabilná. Fakt, že sa miera jeho podpory neznížila, by mal byť pre Harrisovej tím ďalším varovným signálom.

Prvýkrát vyhráva Trump

Výsledky najnovšieho prieskumu pútajú v USA pozornosť, pretože prvýkrát po mesiaci vykazujú prvenstvo pre Trumpa. V tejto fáze sa však nedá s istotou deklarovať, či podpora pre Harrisovú ochabla, alebo či ide len o pokles nadšenia, ktorý vyvolala jej kandidatúra – alebo kombináciu oboch týchto faktorov.

DPA doplnila, že zistiť by sa to dalo pomocou ďalších prieskumov a tie budú až po spomínanej televíznej debate.

Spravodajská televízia CNN analyzovala viaceré prieskumy verejnej mienky vykonané po zjazde Demokratickej strany v auguste, ktoré naznačovali tesný súboj medzi 59-ročnou Harrisovou a 78-ročným Trumpom. Podľa týchto prieskumov má Harrisová u potenciálnych voličov 49-percentnú podporu, zatiaľ čo Trump 47-percentnú.

V komplikovanom americkom volebnom systéme sú takéto prieskumy len jedným z ukazovateľov nálad a preferencií voličov. Väčšina pozorovateľov sa zameriava na takzvané swing states, kde sú šance dvojice kandidátov vyrovnané a ku ktorým patria Michigan, Wisconsin, Pensylvánia a niekoľko ďalších.

Zavážiť môžu iné faktory

Analytik Nate Cohn súčasne upozornil, že ak je rozdiel medzi Harrisovou a Trumpom na federálnej úrovni malý, celkovo môže dostať viac hlasov jeden kandidát, ale v zbore voliteľov si ich zabezpečí viac druhý.

Cohnov kolega Nate Silver argumentoval prezidentskými voľbami z roku 2016, keď kandidátka demokratov Hillary Clintonová získala viac hlasov v ľudovom hlasovaní, ale menej hlasov voliteľov, a preto vo voľbách s Trumpom prehrala.

Podľa Silvera Harrisová bude musieť vyhrať ľudové hlasovanie so štvorbodovým náskokom, aby si bola istá, že Trumpa porazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet