Na hlavný obsah

Súčasný rakúsky kancelár priznal po výsledkoch parlamentných volieb porážku. Do koalície s víťaznou FPÖ nepôjde

Víťaznej FPÖ už pogratuloval Andrej Babiš.

Súčasný rakúsky kancelár priznal po výsledkoch parlamentných volieb porážku. Do koalície s víťaznou FPÖ nepôjde
Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

V nedeľňajších (29. 9.) rakúskych parlamentných voľbách zvíťazila Slobodná strana Rakúska (FPÖ), označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú. S odvolaním sa na pondelkové predbežné výsledky rakúskeho ministerstva vnútra o tom informovala agentúra APA. Víťazstvo FPÖ označuje za historické.

Podľa prvých oficiálnych predbežných výsledkov získala FPÖ 29,21 percenta hlasov, pričom dosiahla rekordný nárast hlasov o 13,04 percenta, píše APA. So ziskom 26,48 percenta skončila na druhom mieste Rakúska ľudová strana (ÖVP) kancelára Karla Nehammera, ktorá naopak utrpela rekordnú viac ako desaťpercentnú stratu.

Tretia je opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) s 21,05 percenta hlasov. Liberálna strana NEOS získala 8,96 percenta a Zelení 8,03 percenta hlasov.

Súčasný rakúsky kancelár Karl Nehammer uznal porážku svojej strany a víťazstvo populistickej strany Slobodných. Zopakoval, že jeho strana splní sľub a nepôjde do koalície so Slobodnými, keď si ich líder Herbert Kickl bude žiadať post kancelára.

„Nemusíte sa báť, naše percentá sú dobre investované. Sú výbornou investíciou pre Stranu slobody. Otvorili sme dvere do novej éry a teraz ju spolu začneme písať. Na prvom mieste sú ľudia, až potom je kancelár,“ vyhlásil líder Strany slobody Rakúska Herbert Kickl.

„Boli to naozaj preteky a my sme sa nedokázali dostať na prvé miesto. Dali sme do toho všetko. Teraz je našou úlohou pozrieť sa bližšie na budúcnosť a zistiť, prečo radikáli dostávajú viac hlasov ako my, ktorí zastupujeme silu stredu a rozumu,“ reagoval rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Krajne pravicovej Slobodnej strane Rakúska gratulovali lídri podobne orientovaných európskych strán. Podľa Marine Le Penovej z francúzskeho Národného združenia je vzostup pravice oživením suverenity a zachovaním identít.

Víťazovi rakúskych volieb gratuloval aj líder českého hnutia ANO Andrej Babiš. Naopak, proti triumfu Slobodnej strany Rakúska sa už ohradili ľudia v uliciach. Protestovali pred parlamentom a FPÖ označili za nacistov.

Výsledkom rakúskych parlamentných volieb sme sa venovali v Ranných správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet