Na hlavný obsah

Súd odročil pojednávanie v kauze vraždy Daniela Tupého pre námietky obžalovaného

Podľa obhajcu poškodených na námietku nie je dôvod.

Súd odročil pojednávanie v kauze vraždy Daniela Tupého pre námietky obžalovaného
Na snímke obžalovaný Adam Puškár (vľavo) na pojednávaní v kauze vraždy Daniela Tupého. Foto: TASR/Pavol Zachar

Obžalovaný Adam Puškár v kauze vraždy Daniela Tupého nesúhlasil so zmenou zákonného sudcu s tým, že podal námietku nezákonnosti sudcu.

Zmenu považuje za nezákonnú a protiústavnú. Zároveň zdôraznil, že v jeho záujme je, aby sa konanie skončilo čo najskôr. Podľa obhajcu poškodených nie je dôvod namietať zmenu zákonného sudcu. Pojednávanie odročil Mestský súd Bratislava I na neurčito.

Otec zavraždeného Daniel Tupý starší si myslí, že rola obžalovaného v danom prípade je jasná, zaujíma ho aj rola svedka. „Radi by sme vedeli aj to, prečo slovenské štátne orgány tento prípad v podstate odsúvali do pozadia a nevyšetrovali. V podstate sa to začalo robiť od roku 2006,“ pýtal sa.

Námietku rešpektujú

Obhajca poškodených Roman Kvasnica konštatoval, že podanú námietku obžalovaného musia rešpektovať. „Musíme to rešpektovať právo obžalovaného. Podľa toho, ako som počul jeho prednes, domáha sa preskúmania, či existuje právomoc u tohto pána sudcu, teda či zákonným spôsobom bol zmenený zákonný sudca v tejto kauze,“ hovorí.

„Musíme to rešpektovať, nevieme žiadnym spôsobom do toho vstúpiť a dokonca my to ani nevieme teraz posúdiť. Musí to spraviť správa príslušného okresného súdu, takže uvidíme, ako rozhodnú. My by sme pána doktora nenamietali,“ dodáva Kvasnica.

Obžalovaný Adam P. zdôvodnil nezákonnosť pridelenia nového sudcu tým, že bol „inštalovaný“ zmenou rozvrhu práce, ktorú považuje za nezákonnú. „Chýba tam zdôvodnenie, chýba tam odkaz na zákon o sudcoch a odkaz na rozvrh práce samotný, ktorý takéto preloženie veci neumožňuje,“ uviedol pre médiá obžalovaný.

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Súdu vo veci vraždy Daniela Tupého sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko