Na hlavný obsah

Súd uznal Jána Slotu za vinného z korupcie, dostal podmienečný trest

Rozsudok nie je právoplatný.

Súd uznal Jána Slotu za vinného z korupcie, dostal podmienečný trest
Ján Slota. Foto: TASR/Lukáš Mužla

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal v piatok (6. 9.) bývalého primátora Žiliny a exšéfa SNS Jána Slotu za vinného z nepriamej korupcie. Dostal podmienečný dvojročný trest s odkladom na štyri roky. Rozsudok nie je právoplatný. Obhajoba aj prokurátor sa odvolali.

Obžalovaný sa na hlavné pojednávanie nedostavil pre zdravotné problémy, ale súhlasil, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti.

Obhajoba v záverečnej reči zdôraznila, že spáchanie skutku sa nepodarilo preukázať, navyše absentoval motív, celé konanie bolo vraj účelové. Žiadala oslobodenie svojho klienta spod obžaloby. Prokurátor navrhoval úhrnný nepodmienečný trest sedem rokov.

Priamo na mieste situáciu sledoval redaktor Slovenskej televízie Marek Pivoluska. Pozrite si reportáž zo Správy z regiónov:

Bývalého primátora Žiliny Slotu obžalovali z toho, že za úplatok pre sudcu vybavil pre miestneho podnikateľa, ktorý spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu, zníženie trestu. Úplatok mal ísť krajskému sudcovi Pavlovi Polkovi.

„Rozhodnutie súdu rešpektujeme s tým, že stále zastávame názor, že náš klient sa nedopustil žiadneho skutku, ktorý je mu kladený za vinu,“ reagoval obhajca Roman Hriadel.

„Podal som odvolanie proti výroku o vine aj o treste. Nestotožňujem sa s úvahami, ktoré samosudca predniesol v rámci odôvodnenia rozsudku. Kvalifikácia predmetných skutkov ako nepriamej korupcie je podľa mňa vecne nesprávna, keďže aj z odôvodnenia samosudcu je zrejmé, že dospel k záveru, že menovaný sudca finančné prostriedky od obžalovaného prijal. Čiže z tohto pohľadu nemôže ísť o nepriamu korupciu, ale priamu. Pokiaľ ide o ďalšie výhrady, na tie budem reagovať podrobnejšie v písomnom odvolaní,“ konštatoval prokurátor.

Opakovanie procesu

ŠTS mu v tejto veci už v minulosti udelil dvojročný podmienečný trest za zasahovanie do nezávislosti súdu, korupciu mu však nedokázal. Prokurátor vtedy Slotovi navrhoval desaťročný trest.

Proti rozsudku sa odvolali. Najvyšší súd rozhodol, že sa má celá vec znova prerokovať. Po prijatí novely trestného zákona hrozí Slotovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov, predtým to bolo päť až dvanásť rokov.

Ján Slota trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko