Na hlavný obsah

TANAP predstavil novú mapu pre turistov: Do vyznačených lokalít môžu ísť aj so psom

Nová mapa by mala byť prehľadnejšia.

TANAP predstavil novú mapu pre turistov: Do vyznačených lokalít môžu ísť aj so psom
Turistický chodník vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Kam so psom vo Vysokých Tatrách? Zákaz ich pohybu vo vysokohorskom prostredí spôsobil rozruch. Po zmene návštevného poriadku v tom turisti stále nemajú jasno. Zorientovať sa pomôže jednoduchý manuál, existujú totiž výnimky vymedzených lokalít.

So psíkom môžete ísť napríklad po zelenej značke na Hrebienok. Vyššie je už pohyb psov zakázaný – nový návštevný poriadok dal domácim zvieratám stopku. Obmedzenia platia necelý rok.

Téme o lokalitách pre turistov so psom sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Miriam Hozzová:

„Ak došlo k nejakým porušeniam aj v oblasti pohybu psa vo vysokohorskom prostredí, tak si to nechali ľudia vysvetliť a prijali nové pravidlá,“ objasňuje hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

„U nás už dávno nemôžeme chodiť so psami v národnom parku, u vás ten zákaz vyšiel len nedávno. Jediné miesto kde môžeme ísť so psami je Chocholowská dolina. Takže tie predpisy máme dosť prísne,“ hovorí lesník Tatranského národného parku (TPN) v Poľsku Grzegorz Bryniarski.

Jednoduchší prehľad

Mnohým však stále nie je jasné, kam so psami môžu ísť a kam nemôžu. Preto sa vo Vysokých Tatrách rozhodli spracovať jednoduchý prehľad všetkých vymedzených lokalít. Turisti sa v návštevnom poriadku nevedeli zorientovať.

„Bolo to naozaj veľmi komplikované. Toto vlastne vysvetľuje všetko,“ vysvetľuje majiteľ výcvikovej školy Jozef Olearčin.

„Vyznačené sú konkrétne trasy – východzie body, až po koncovú cieľovú stanicu. Vyznačená je tiež farebnosť značiek turistických chodníkov,“ konštatuje riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Potočná.

„Chodníky by mohli byť viac rozšírené a celý proces postupu so psíkom by mal byť viac kontrolovaný. Ten, kto porušuje pravidlá, by tiež mal byť pokutovaný,“ pokračuje Olearčin.

Je možné, že návštevný poriadok sa bude ešte meniť. TANAP zapracoval niektoré požiadavky psičkárov do nového návrhu. „Pointou je otvoriť všetky horské chaty, s tým, že pes bude pod kontrolou na vodítku,“ hovorí Olearčin.

„O tom, aké zmeny v konečnom dôsledku prejdú, a aké zmeny budú platiť po úprave návštevného poriadku, je teraz zbytočné polemizovať,“ uzatvára hovorkyňa Nina Obžutová.

Aktuálne sa čaká na schvaľovacie procesy Okresného úradu v Prešove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny