Na hlavný obsah

Tlaková níž Boris má v Európe 18 obetí. Kým niekde už vyhodnocujú škody, inde sa pripravujú na ďalšie záplavy

Náročná bude náprava škôd.

Tlaková níž Boris má v Európe 18 obetí. Kým niekde už vyhodnocujú škody, inde sa pripravujú na ďalšie záplavy
Zaplavené domy v Ostrave. Foto: TASR/AP

Záplavy spôsobené tlakovou nížou Boris si celkovo v strednej Európe vyžiadali najmenej 18 životov. Sedem mŕtvych hlásili dosiaľ v Rumunsku, štyroch v Poľsku a v Rakúsku. Česká polícia potvrdila tri obete. Záplavy tam pomaly opadajú.

Kým na juhu Čiech a časti Moravy sa ešte stále obávajú záplav, väčšina doteraz zaplavených miest sa postupne chystá na návrat evakuovaných ľudí domov, ak to statici dovolia.

Náročná bude podľa obcí náprava škôd. Začína sa diskutovať aj o tom, kde v štátnom rozpočte nájsť peniaze na nápravu miliardových strát.

K utopenej žene v rieke Krasovka pribudli dve obete v Krnove, jednu našli v zaplavenom byte, druhú v rozvodnenom potoku. Ostrava mala ešte v pondelok (16. 9.) plné ruky práce s evakuáciou ľudí, ktorí unikali prívalovej vode z pretrhnutej hrádze.

„V mieste sútoku riek Opava a Odra sú dva veľké defekty v hrádzi. Dochádza k novému toku,“ priblížil situáciu riaditeľ hasičského záchranného zboru Radim Kuchař.

Ešte večer nebolo jasné, ako dopadne situácia v Južných Čechách v povodí rieky Lužnice. Tá hrozila zaplavením okolia. „Rožmberk už vyčerpal svoju kapacitu, je tu príliš nasýtená tá pôda,“ povedal juhočeský hajtman Martin Kuba.

Prezident pochválil bezpečnostné zložky

K situácii sa vyslovil aj český prezident Petr Pavel, ktorý ocenil prístup všetkých zložiek záchranného systému. „Je to možno v niektorých miestach horšie, ako tá najhoršia povodeň v roku 1997 a potom 2002. Ale mám za to, že zatiaľ tak ako je náš krízový systém pripravený, tak sme schopní na to omnoho efektívnejšie reagovať,“ uviedol prezident Pavel.

Český minister financií Zbyněk Stanjura však vie, že rezervy rozpočtu nebudú stačiť. Pripúšťa aj možnosť zvýšenia schodku za pomoci parlamentu.

Portugalsko naopak zápasí so suchom a požiarmi. Horí na 43 miestach. Požiadalo preto Európsku úniu o leteckú pomoc. Španielsko, Francúzsko, Grécko a Taliansko posielajú na hasenie svoje zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál