Na hlavný obsah

Tohtoročné leto bolo najhorúcejšie, aké sme kedy zažili, hodnotí Copernicus

Teplotné extrémy sa budú len stupňovať.

Tohtoročné leto bolo najhorúcejšie, aké sme kedy zažili, hodnotí Copernicus
Chlapec sa ochladzuje ručným ventilátorom. Foto: TASR/AP

Svet a Európa zažili tento rok najhorúcejšie leto od začiatku zaznamenávania. August bol zároveň spoločne s tým vlaňajším doteraz najteplejším ôsmym mesiacom roka, informovala v piatok (6. 9.) meteorologická služba Európskej únie Copernicus.

Vyplýva to z údajov zo súboru ERA5, ktorý zahŕňa miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc na celom svete.

„Za posledné tri mesiace sme zaznamenali najteplejšie júnové a augustové dni na celom svete. Zaznamenali sme aj najteplejší deň v histórii a najteplejšie leto v histórii od júna do augusta. Táto séria teplotných rekordov zvyšuje pravdepodobnosť, že rok 2024 bude najteplejším rokom v histórii,“ povedala zástupkyňa riaditeľa programu Copernicus Samantha Burgessová.

Teplotné extrémy sa budú podľa nej len stupňovať a budú mať ešte ničivejšie následky pre ľudí a planétu. „A to ak neprijmeme naliehavé opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov,“ dodala Burgessová.

Teplota vyššia než priemer

Priemer globálnej teploty od začiatku júna do konca augusta podľa jej slov dosiahol o 0,69 stupňa Celzia viac ako priemer teploty v rokoch 1991 až 2020. Prekonal sa tým rekord z minulého roka.

Za posledných dvanásť mesiacov – od septembra 2023 do augusta 2024 – bola priemerná globálna teplota najvyššia zaznamenaná teplota za akékoľvek 12-mesačné obdobie – o 0,76 stupňa Celzia vyššia ako priemerná teplota v rokoch 1991 až 2020. Bola tiež o 1,64 stupňa Celzia vyššia ako predindustriálny priemer v rokoch 1850 až 1900.

Najvyššiu priemernú teplotu tohto leta namerali aj na európskej pevnine. A to 1,54 stupňa Celzia nad priemerom z rokov 1991 až 2020. Tým sa prekonal predchádzajúci rekord z roku 2022. Hoci toto leto bolo v západnej a severnej Európe prevažne vlhkejšie ako priemer a sprevádzali ho zrážky, vo väčšine Stredozemného mora a vo východnej Európe panovali počas celého obdobia suchšie podmienky ako priemer.

Teploty mimo Európy

V Európe boli teploty väčšinou nad priemerom v južnej a východnej Európe. Teploty pod priemerom však boli v severozápadných častiach Írska a Spojeného kráľovstva, na Islande, na západnom pobreží Portugalska a v južnom Nórsku.

Mimo Európy boli teploty najviac nad priemerom vo východnej Antarktíde, Texase, Mexiku, Kanade, severovýchodnej Afrike, Iráne, Číne, Japonsku a Austrálii.

Naopak, podpriemerné teploty zaznamenali na ruskom Ďalekom východe a v častiach Aljašky. Rovnako však aj na východe Spojených štátov, v častiach južnej Južnej Ameriky, v Pakistane a v oblasti Sahelu.

Téme sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet