Na hlavný obsah

V uliciach Trebišova ponúkajú deti na prostitúciu. Reportérov šokovalo, čo videli a zažili

Nadrogované Rómky si údajne objednávajú aj sudcovia.

V uliciach Trebišova ponúkajú deti na prostitúciu. Reportérov šokovalo, čo videli a zažili
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Detská prostitúcia. Temný fenomén spoločnosti. Môžeme si pred ním zakrývať oči a tváriť sa, že neexistuje. Opak je však pravdou. Mesto Trebišov, spred niekoľkých rokov neslávne známe epidémiou syfilisu, sa tejto krutej reality, zdá sa, nezbavilo.

Deti, väčšinou z marginalizovaných skupín, sa stávajú obeťami jednotlivcov, ale aj zločineckých organizácií. V Trebišove sme boli niekoľko dní. To, čo sme videli a zažili, nás šokovalo.

V meste na južnom Zemplíne žije takmer 25-tisíc obyvateľov, z toho necelých sedemtisíc tvoria Rómovia z osady.

„Keď sa pýtate, či tu teda ponúkajú aj nejaké maloleté, tak áno. Ja nehovorím, že ich vidno stále, ale vidno, že to proste má pod 15 rokov,“ uviedol obyvateľ Trebišova.

Hneď v prvý večer sme boli v uliciach a prechádzali miesta, na ktorých stoja miestne Rómky a ponúkajú sexuálne služby.

Žena je neoblomná a naďalej nám ponúka sexuálne služby. Snažíme sa debatu smerovať k vekovo mladším dievčatám. Po chvíli príde z jej strany šokujúci návrh. Ponúkla nám, že na druhý deň nám donesie mladšie dievča vo veku 15 až 16 rokov. Keď sme sa spýtali, či by sa dala aj 13-ročná, odpovedala kladne a uviedla, že nám ju na druhý deň donesie.

Mlado vyzerajúce dievčatá

Presunieme sa o ulicu ďalej. Všimli si nás dve mlado vyzerajúce dievčatá. Jedna z nich sa nás spýtala, že či idem za päť alebo desať eur. Tvrdila nám, že má 20 rokov a nechodí do školy, aj keď vyzerala mladšie.

Keď sa opäť pýtame, či sú vonku aj ich mladšie kamarátky, pridajú sa ďalšie dve. Na pohľad by sme jednej z nich netipovali viac ako 15.

„Je to taký problém, o ktorom veľa ľudí vie, len nikto to akosi nahlas nepomenuje. Môžeme len dedukovať, že sa niečo také naozaj na území nášho mesta deje. Samozrejme, nie je to peknou vizitkou, ale je to problém, ktorý by mal riešiť štát, cez svoje silové zložky, pretože je to niečo, čo mesto v rámci svojich kompetencií nedokáže ani odhaliť, ani vyšetriť, ani odsúdiť, ani potrestať,“ uviedol zástupca primátora mesta Trebišov Peter Duč.

Na ďalší deň sa pripravujeme na stretnutie so ženou, ktorá sa ponúkla, že privedie so sebou aj maloleté a mladistvé dievča. Pred tým však vyrážame do ulíc za bieleho dňa. Odstavíme auto na kraji cesty. Po chvíli prechádza okolo nás dvojica dievčat. Nadviažu očný kontakt a dajú najavo, aby sme išli za nimi.

Zaparkovali sme na odľahlejšom parkovisku, no v centre mesta. Na dievčatách bolo vidieť, že sú ostražité, neustále sledovali okolie. Báli sa toho, že sme policajti.

Prostitúcia na ulici či internete

„Sme špecializovaný útvar PZ SR, ktorý sa venuje odhaľovaniu, preverovaniu a vyšetrovaniu trestnej činnosti obchodovaniu s ľuďmi, prevádzačstva a inej cezhraničnej trestnej činnosti na celom území SR. Monitorujeme rôzne marginalizované skupiny, nielen na východnom Slovensku, v rámci celého Slovenska,“ uviedol člen Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

“Máme poznatky o tom, že sa tam deje prostitúcia, či už na ulici, alebo prostredníctvom internetu, kedy vlastne kupliar, alebo žena sprostredkujúca stretnutie so zákazníkom, používajú rôzne sociálne siete, kde si dohodne klientov. Následne tieto dievčatá môžu byť vykorisťované v motorových vozidlách, na hoteloch alebo v bytoch,“ dodal.

„Vedieme evidenciu dievčat, ktoré vykonávajú prostitúciu, no zatiaľ neevidujeme ani jedno meno vo veku pod 15 rokov,“ prezradil koordinátor mestskej občianskej preventívnej služby Dezider Šandor.

„Zatiaľ neevidujeme, že by tu boli nejakí pasáci. Vykonávame kontrolu na miestach, hlavne kde tieto prostitútky stoja. Ak by sme zistili, že tam stoja maloleté dievčatá, tak by sme určite kontaktovali rodičov, informovali by sme aj OČTK, aby sme zistili, či sa tam obchoduje s dievčatami. Vykonáva sa tu prostitúcia, ale väčšinou je to tak, že dievčatá nad 15 rokov,“ povedal Šandor.

Polícia zatkla 53-ročného muža

V čase prípravy tejto reportáže špecializovaný útvar spustil akciu Slon. V Medzilaborciach zatýkali 53-ročného muža.

Muža obvinili z toho, že počas tohto leta ponúkal na stanici v Humennom maloleté dievča. Pod hrozbou násilia musela uspokojiť minimálne deviatich mužov z miestnej krčmy. Obvinený za to bral peniaze, ktoré si nechal.

Muž strávil za mrežami už 27 rokov, aj za násilné trestné činy. V tomto prípade mu hrozí až desaťročný trest.

„Evidujeme prípady obetí obchodovania s ľuďmi za účelom sexuálneho vykorisťovania, kedy boli obete vo veku od osem do 17 rokov. Čo sa týka napríklad tej osemročnej, tak ju chcela vykorisťovať jej vlastná matka,“ ozrejmil člen Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii

„Všetci vieme, čo sa tu deje, je to už na vyššom leveli. Sú oveľa sofistikovanejšie. Už to nie je také živelné, že ide vás odtiahnuť do parku a tam vám to bude robiť. Už to tak nevidno, už sa poskytujú čísla. Keď vidíte tie Rómky, už každá z nich má mobil v rukách,“ povedal obyvateľ Trebišova.

„Okresné riaditeľstvo PZ v Trebišove aktuálne neeviduje žiadny prípad týkajúci sa vykonávania detskej prostitúcie,“ vyhlásila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

„Väčšinou majú dievčatá svojich klientov a zavolajú si po telefóne alebo bežne stoja na jednom mieste, pribehnú k autu a ponúkajú sa,“ opísal Šandor.

Na dohodnuté stretnutie neprišla

Prišli sme teda na parkovisko na okraji mesta, kde nám deň predtým žena z miestnej osady povedala, že sem o 16.00 h príde aj s dvoma maloletými dievčatami. Čakáme tu už necelú hodinu, no nikde nikoho.

Ženu z osady sme sa preto rozhodli nájsť v uliciach Trebišova. Vybrali sme sa na miesto, kde sme ju stretli v prvú noc. Keď sme ju stretli, spýtali sme sa jej, prečo neprišla. Povedala nám, že všetky dievčatá fetujú.

„Táto žena sa dopúšťa trestného činu obchodovania s ľuďmi. Je to na preverovaní našich príslušníkov, či dokážeme, že chcela skutočne ponúknuť, alebo ponúka dievčatá na sexuálne vykorisťovanie, prostitúciu,“ povedal člen Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

Zákazníci z okolitých dedín a okresov

Zákazníci sú podľa koordinátora mestskej občianskej preventívnej služby Dezidera Šandora väčšinou z okolitých dedín alebo iných okresov.

„Ja keď chodím behať, tak som videl Košice, Košice vidiek, Michalovce, Sobrance, Trebišov. Také akože košickí sudcovia, počul som od tých Rómov, že si zoberú dve, tri dievčatá, sú sfetované. Vyzerajú byť na oko v pohode, ale nie je tam hygiena. Oni si ich zoberú na chatu, tam si ich umyjú,“ opísal obyvateľ Trebišova.

„Prichádzajú sem z iných okresov a nezriedka spolujazdcami sú neplnoleté osoby priamo z rómskej komunity a čo nasleduje ďalej, tak to môžeme len dedukovať. Okrem detskej prostitúcie je tu aj „legálna“, keď už to robia dospelé osoby. Hliadky MsP sa snažia tieto osoby jednoducho poslať preč z tých exponovaných miest, aby to nevzbudzovalo verejné pohoršenie,“ skonštatoval zástupca primátora mesta Trebišov Peter Duč.

Policajti ich vyženú z miesta

Dievčatá sú väčšinou poučené a vedia, že rozprávať sa s vodičom nie je zakázané. Aj keď ich policajti vyženú z jedného miesta, presunú sa na iné.

 „Riešením je, samozrejme, nechcem hovoriť ústami štátnej polície, je to otázka na nich, ale čo mám informácie, tak viem, že sú značne personálne poddimenzovaní. Ak by tomu tak nebolo, ak by ich bolo viac, tak vedeli by to intenzívnejšie prešetrovať. Je to systémový problém, ktorý tu už nejaký ten rok funguje a aby sme ho dokázali eliminovať, potrebujeme spoluprácu so štátom,“ skonštatoval Duč.

„Ministerstvo vnútra v tomto smere na úseku prevencie kriminality vykonáva preventívne vzdelávacie aktivity cielené na deti a mládež, okrem iných, aj k téme prevencie obchodovania s ľuďmi,“ vyjadril sa tlačový odbor ministerstva vnútra SR.

„Z toho, čo som videl, je to katastrofa. Človek by neveril, že toto je u nás a ja musím na základe toho, čo som videl, okamžite podať minimálne podnet OČTK, sociálnej kuratele, našej štátnej školskej inšpekcii a určite sa spojíme s vedením mesta a musíme konať,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Je to veľký biznis, lebo je to tu prepojené. Pokiaľ máte mladé dievčatá, mladých chlapcov, dobre to zarába, stále to tu bude prekvitať,“ uzavrel obyvateľ Trebišova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny