Na hlavný obsah

Trenčiansky kraj začal odstraňovať škody po záplavách. Živel narušil cesty, mosty aj domy

Škody odpratávajú už druhý deň a stále nie sú na konci.

Trenčiansky kraj začal odstraňovať škody po záplavách. Živel narušil cesty, mosty aj domy
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obce v Trenčianskom kraji začali po poklese vodných tokov s odstraňovaním škôd. Vodný živel narušil menšie cesty, mosty, no aj časti rodinných domov. Na vývoz poškodenej elektroniky či nábytku zabezpečujú samosprávy špeciálne kontajnery.

Rozbúrená Klanečnica neobišla v Moravskom Lieskovom ani dom pána Jozefa. Snažil sa zachrániť svoj majetok, no neúspešne. V suteréne plávali pračka aj mraznička.

Škody odpratávajú už druhý deň a stále nie sú na konci. Poškodené veci vynášajú pred dom. “Bavili sme sa s pánom starostom, dovezie sem kontajnery pre viacerých ľudí. Tam to budeme hádzať. Sedačka je navlhnutá, skriňa, mikrovlnka,“ uviedol obyvateľ obce Moravské Lieskové Jozef Černý.

Vodný živel vytopil aj ovocnú škôlku, kde rozmnožujú a uchovávajú staré odrody stromov pre ďalšie generácie. Neraz ide o posledné exempláre. “Voda nám pretekala cez hrádzu, v miestach nám bola po pás,“ opísal ovocinár zo Škôlky Biele Karpaty Ján Veselý.

Voda však zo sadu rýchlo odtiekla, koreňový systém stromov nepoškodila. “Zelenina to určite odniesla, tá je ťažko konzumovateľná, skôr nekonzumovateľná,“ skonštatoval Veselý.

Škodám spôsobených výdatnými zrážkami v Trenčianskom kraji sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Zničený majetok aj v českej obci Strání

Klanečnica preteká aj českou obcou Strání. Aj tu ľudia nosia pred dom zničený majetok. “Veľa vecí sme vyhodili, bazén aj s príslušenstvom. Ešte čakáme pracovníkov poisťovne, to bude na dlhú trať, kým to dáme všetko do poriadku,“ uznala obyvateľka obce Strání Marie Kusendová.

Počas záplav bol problém sa dostať do obce Nová Bošáca. Vytopilo 50 domov či pozemkov. “Vybrežil sa potok Bošáčka, zaplavilo všetky príbytky okolo, rodinné domy, záhrady,“ informoval starosta obce Nová Bošáca Ján Žucha.

„Všetko, či práčku, či mrazničku, motorovú pílu, elektroniku. Vonku siahala do výšky 130 centimetrov. Vnútri to brána zadržala, bolo to 35 až 40 centimetrov,“ povedal obyvateľ obce Nová Bošáca Marián Kusenda.

V Novej Bošáci vybrežený tok poškodil cesty aj most. Presnú výšku škôd sumarizujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko