Na hlavný obsah

Seniori si na konci roka prilepšia o stovky eur. Budúci rok budú trináste dôchodky ešte vyššie

Odborník upozorňuje, že nastavenie nie je férové.

Seniori si na konci roka prilepšia o stovky eur. Budúci rok budú trináste dôchodky ešte vyššie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na konci roka štát vyplatí 13. dôchodok vo výške viac ako 606 eur. Dostane ho každý bez ohľadu na to, akú má riadnu penziu alebo koľko rokov odpracoval. Pridané majú aj poberatelia invalidného a ostatných dôchodkov. Odborník upozorňuje, že nejde o férové nastavenie. Ako to bude na budúci rok?

Slovákov čaká teraz v decembri vyplácanie trinásteho dôchodku podľa novej legislatívy, ktorú tento rok schválila vláda. Mnohí seniori sa potešili. Trinásty dôchodok vo výške 606,30 eur dostanú všetci. Nebude záležať na tom, koľko rokov človek na Slovensku odpracoval a platil odvody.

„Chcem ubezpečiť všetkých seniorov, že 13. dôchodok, tak ako ho schválili, v decembri vyplatia,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Odborník hovorí, že systém vyplácania trinástych dôchodkov pre seniorov je nespravodlivý a štát v čase šetrenia príde o stovky miliónov eur.

„Tých 606 eur dostane aj človek, nejaký Čech, nejaký Maďar. Bude mať dôchodok zo Slovenska vyplácaný, pretože na Slovensku odpracoval aspoň rok a ten dôchodok má zo Slovenska 30, 50 eur mesačne a on dostane tiež svojich 606 eur,“ upozorňuje odborník na dane a dôchodky Jozef Mihál.

Vyplácaniu trinástych dôchodkov sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár

Trinásty dôchodok sa vyrátava ako priemerný dôchodok všetkých penzistov za predchádzajúci rok. „Už teraz máme kvalifikované odhady, že na budúci rok by mal byť trinásty dôchodok na úrovni približne 680 eur,“ priblížil Tomáš.

Prilepšia si aj poberatelia invalidných, sirotských či vdovských alebo vdoveckých dôchodkov. Trinásty dôchodok sa im vypočíta z výšky priemerných dôchodkov v ich kategórii za predchádzajúci rok. Zo zákona však vyplýva, že nemôžu dostať menej ako 300 eur.

Ak človek poberá viacero dôchodkov, napríklad starobný a zároveň aj vdovský, ako trinásty mu bude v decembri vyplatený len jeden z nich. „Sociálna poisťovňa vám vypláca vždy tú vyššiu dávku, na ktorú máte nárok v prípade súbehu,“ skonštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Trináste dôchodky vyplatia tento rok takmer jeden a pol milióna ľuďom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika