Na hlavný obsah

Trump vs. Harrisová: Ktorými témami dokážu osloviť svojich voličov lepšie? Politológ rozobral prvú debatu kandidátov

Debate sme sa venovali v mimoriadnom vydaní Aktuálne :24.

Trump vs. Harrisová: Ktorými témami dokážu osloviť svojich voličov lepšie? Politológ rozobral prvú debatu kandidátov
Donald Trump a Kamala Harrisová počas televíznej debaty. Foto: STVR/ABC News

Nad televíznou debatou Kamaly Harrisovej a Donalda Trumpa dlho visel otáznik. Napokon sa však obe strany dohodli a odvysielala ju v noci na stredu (11. 9.) televízna stanica ABC News.

Rezonovalo v nej viacero tém, vrátane potratov, ktoré budú podľa politológa Erika Láštica jednou z ústredných tém politického súboja. Voľby však rozhodnúť nemusí i keď na ňu majú kandidáti rozdielne pohľady.

„Súčasne je to asi najsilnejšia téma Kamaly Harrisovej, v ktorej bol rozdiel veľmi dobre viditeľný práve v tejto debate. Dokázala tému prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva uchopiť oveľa lepšie a empatickejšie ako napríklad prezident Biden na konci júna,“ skonštatoval politológ z Univerzity Komenského v Bratislave.

Láštic pripomenul, že táto téma demokratom už pomohla vo viacerých voľbách, napríklad aj v roku 2022. Podľa neho Donald Trump vníma, že otázka je „obrovskou slabinou republikánov“. Preto sa ju aj v tejto debate pokúšal pokryť inými vecami.

„Napríklad nepravdami o tom, že väčšina krajiny bola jednoznačne za to, aby sa Roe v. Wade zrušil a vrátil na úroveň štátov. Bude zaujímavé pozorovať, či demokrati ešte dokážu využiť napríklad aj tieto nepresné alebo nejasné odpovede Trumpa na to, aby ešte viac zmobilizovali segment voličov a voličiek, ktorí by mohli na túto tému ešte reagovať,“ skonštatoval Láštic.

Rezonovali aj Trumpove silné témy

Slabou stránkou Kamaly Harrisovej sú ekonomické otázky. Erik Láštic poukázal na výsledky prieskumov, podľa ktorých má demokratická kandidátka stále problém presvedčiť o tom, že je v tejto otázke lepšou kandidátkou ako Donald Trump.

Voličov sa snaží osloviť prísľubom „pozdvihnutia“ strednej triedy, ktorú Láštic označil za súčasť tzv. „amerického príbehu“. „Explicitné spomínanie strednej triedy je úplne cielenou snahou Kamaly Harrisovej prepojiť svoju kandidatúru aj s nejakým optimizmom k návratu toho, čo v USA fungovalo,“ povedal Láštic.

Pre republikánov ide o silnú tému práve pre to, že v porovnaní s obdobím spred štyroch rokov, teda s časom, kedy sedel v prezidentskom kresle ešte Donald Trump, ekonomika USA oslabla. Príkladom je vzrast inflácie v krajine, ktorú exprezident USA označil za „zrejme najvyššiu v histórii krajiny“.

V tomto ohľade dokázal republikánsky kandidát nadviazať aj na tému migrácie, čo je ďalšou slabinou Demokratickej strany, upozornil Láštic. „Republikáni niekoľko rokov tému opakovane zdôrazňujú ako tému, pri ktorej Joe Biden zlyhal,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet