Na hlavný obsah

U.S. Steel varoval pred prepúšťaním. Predaj spoločnosti japonskej firme je ohrozený

Nie je vylúčené, že o prácu by prišli aj zamestnanci pobočky v Košiciach.

U.S. Steel varoval pred prepúšťaním. Predaj spoločnosti japonskej firme je ohrozený
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vedenie U.S. Steel varovalo, že keď americká vláda zablokuje predaj oceliarní japonskej firme Nippon Steel, bude musieť prepúšťať. Nie je vylúčené, že o prácu by prišli aj zamestnanci pobočky v Košiciach. Biely dom netají, že je proti akvizícií, ktorú schválili akcionári U.S. Steel v decembri minulého roka.

Predaj U.S. Steel japonskej firme Nippon Steel je ohrozený. Americká rada pre zahraničné investície, ktorá musí akvizíciu schváliť, má obavy, že zmena vlastníka ohrozí národnú bezpečnosť a záujmy amerických oceliarní.

Situácii v US Steel sa v Správach :24 venoval redaktor Martin Rajec:

Americká vláda už o tom údajne listom informovala predstavenstvo Nippon Steel a U.S. Steel, ktoré chcú kúpu za 15 miliárd dolárov (cca 13,5 mld. eur) dotiahnuť do konca už v decembri. Obe firmy v písomnej odpovedi varovali, že keď vláda predaj zablokuje, tak o prácu prídu tisícky ľudí.

Biely dom obvinili z politikárčenia. Experti podľa New York Times s týmto hodnotením súhlasia. Prezident Joe Biden netají, že je proti predaju firmy Japoncom. „Verím americkým oceliarňam, oceliarňam v americkom vlastníctve,“ uviedol Biden.

Proti sa vyslovila aj demokratická kandidátka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump. Centrála U.S. Steel je v Pensylvánii, ktorá môže rozhodnúť prezidentské voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika