Na hlavný obsah

Ubytovacie zariadenia zažili najvyššiu júlovú návštevnosť za posledných päť rokov

Najviac prišlo domácich turistov, počty cudzincov klesli.

Ubytovacie zariadenia zažili najvyššiu júlovú návštevnosť za posledných päť rokov
Ilustračná snímka hotelovej izby. Foto: TASR/Ján Krošlák

V hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku strávilo v júli 2024 aspoň jednu noc 675-tisíc hostí, čo bolo o 2,1 percenta viac než v rovnakom období minulého roka.

Išlo o najvyššiu júlovú návštevnosť za uplynulých päť rokov, teda od obdobia, keď celé odvetvie cestovného ruchu výrazne zasiahli proticovidové opatrenia. Informoval o tom v stredu (11. 9.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

K dosiahnutiu návštevnosti historicky najúspešnejšieho roka 2019 chýbalo ubytovateľom už len päť percent (37-tisíc) návštevníkov. Hostia strávili počas júla v zariadeniach cestovného ruchu vyše dva milióny nocí.

Takmer dve tretiny ubytovaných, teda 412-tisíc osôb, tvorili domáci návštevníci. Ich celkový počet bol medziročne vyšší o štyri percentá a táto hodnota sa už približovala predcovidovej úrovni turisticky úspešného roka 2019.

Zahraničná návštevnosť v medziročnom porovnaní naopak mierne klesla (o 1,3 percenta) a dosiahla 263-tisíc ubytovaných. Počty cudzincov v hoteloch a penziónoch naďalej zaostávali za číslami z roka 2019 výraznejšie, a to až o 11 percent.

Graf návštevníkov ubytovacích zariadení cestovného ruchu v rokoch 2019 až 2024 (počet v tisícoch osôb).
Graf návštevníkov ubytovacích zariadení cestovného ruchu v rokoch 2019 až 2024 (počet v tisícoch osôb). Foto: ŠÚ SR

Najmä domáci návštevníci

Prvý prázdninový mesiac priniesol ubytovateľom medziročný nárast návštevnosti až v šiestich z ôsmich krajov Slovenska, a to do sedem percent.

Výnimku tvorili turisticky najaktívnejšie regióny, Žilinský a Prešovský kraj, s miernym medziročným poklesom celkového počtu ubytovaných hostí.

Vo všetkých krajoch pribúdali v medziročnom porovnaní najmä domáci návštevníci, pričom najväčší rast, až o 11 percent, zaznamenal Bratislavský kraj. Hotely a penzióny tohto kraja zároveň dosiahli rekordnú celkovú návštevnosť od pandémie.

Najnavštevovanejší bol Žilinský kraj

Najnavštevovanejším regiónom SR bol počas júla Žilinský kraj, v ubytovacích zariadeniach na jeho území prenocovalo 151-tisíc hostí. Podobne ako vlani, aj v júli tohto roka prekonal hodnoty spred pandémie (z roku 2019). Celkovo svojimi možnosťami horskej turistiky prilákal štvrtinu domácich a 20 percent zahraničných hostí Slovenska.

V rebríčku návštevnosti regiónov ďalej nasledovali Bratislavský (takmer 144-tisíc návštevníkov), Prešovský (vyše 116-tisíc návštevníkov) a Banskobystrický kraj (takmer 73-tisíc hostí).

V súhrne za prvých sedem mesiacov roku 2024 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 3,3 milióna návštevníkov, čo bolo o 2,4 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka. Kým počty cudzincov vzrástli o 3,3 percenta, domácich hostí pribudlo medziročne takmer o dve percentá.

Súhrnná návštevnosť zostala naďalej pod úrovňou hodnôt roku 2019, za obdobie január až júl chýbalo ešte 7 percent návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko