Na hlavný obsah

Ukrajina môže získať miliardu eur od Medzinárodného menového fondu, nejde však o dar

Ukrajinci budú finančnú pomoc splácať, musia preto zaviesť opatrenia.

Ukrajina môže získať miliardu eur od Medzinárodného menového fondu, nejde však o dar
Ilustračná snímka - vraky ruských tankov vystavené pred pravoslávnym Chrámom sv. Michala v Kyjeve. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ukrajina by mohla získať ďalšiu miliardu eur od Medzinárodného menového fondu (MMF). Zoskupuje 190 členských štátov. Dohodu ešte musí odsúhlasiť výkonná rada organizácie. Stane sa tak pravdepodobne v najbližších dňoch. Nejde o dar, ale pôžičku.

Napriek tomu, že na Ukrajine je vojna, život sa tam nezastavil. Keďže Kyjev využíva približne 60 percent svojho rozpočtu na financovanie armády, na výplaty štátnych zamestnancov či na dôchodky mu veľa peňazí nezostáva. Spolieha sa preto najmä na pomoc zo zahraničia.

„Medzinárodný menový fond krajinám, ktoré sa nachádzajú v nejakých problémoch, napríklad kvôli nejakej katastrofe či ekonomickej kríze, poskytuje výhodné pôžičky, ku ktorým by sa tie krajiny nedostali za tak výhodných podmienok na trhu,“ uviedol hlavný ekonóm z Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Finančnej pomoci od MMF pre Ukrajinu sa v Správach venoval redaktor Michal Cimerman:

Peniaze od Medzinárodného menového fondu nie sú darom, ale pôžičkou. Na to, aby ich boli Ukrajinci schopní splatiť, musia zaviesť viacero opatrení. Napríklad zvýšiť dane či predávať dlhopisy. Teraz sa však Kyjev sústreďuje na prichádzajúcu vojenskú zimu, na fiškálne opatrenia bude priestor neskôr.

„Vojna je pre ľudí obrovskou tragédiou. Škodí však aj svetovej ekonomike. Ukrajina sa napriek bojom snaží o to, aby jej hospodárstvo fungovalo. Potrebuje však pomoc. Tento rok ju odhadujeme na približne 38 miliárd eur,“ vyhlásila výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgieva.

Kedy začne Kyjev peniaze splácať, zatiaľ nie je jasné. Všetko bude závisieť od toho, kedy sa skončí vojna.

„Ukrajina bude určite pri povojnovej obnove prihliadať na to, kto jej najviac pomáhal, a to nielen finančne, ale aj vojensky a humanitárne. Tie krajiny, ktoré poskytujú najväčšiu pomoc, tak sa dá očakávať, že firmy z týchto krajín budú mať najväčšie šance alebo prednostné právo získavať zákazky na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny,“ zhodnotil Kovanda.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno označil za najväčších podporovateľov Spojené štáty, Veľkú Britániu a Nemecko. Analytici preto predpokladajú, že práve oni sa budú najviac podieľať na opätovnom budovaní Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet