Na hlavný obsah

Ukrajina chce používať rakety dlhého doletu na ciele v Rusku. Odborník vysvetlil, prečo tomu musí dať zelenú Washington

Ak by k útokom došlo, NATO sa zapojí do vojny, vyhlásil Putin.

Ukrajina chce používať rakety dlhého doletu na ciele v Rusku. Odborník vysvetlil, prečo tomu musí dať zelenú Washington
Na snímke raketa dlhého doletu britskej výroby Storm Shadow. Foto: Profimedia

Spojené kráľovstvo a USA diskutujú o tom, či umožnia Ukrajine používať na ciele v Rusku rakety dlhého doletu britskej výroby. Exkluzívne o tom informuje portál Bloomberg. Konečnú zelenú musí dať Washington, keďže strely závisia od amerických navigačných systémov.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ak Kyjev začne strelami útočiť hlboko v ruskom vnútrozemí, krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) budú vo vojne s Moskvou.

Ide o rakety Storm Shadow s doletom 250 kilometrov. Premiér Spojeného kráľovstva Keir Starmer by vraj mal o téme osobne rokovať so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom ešte v piatok (13. 9.).

Rokovaniam USA a Veľkej Británie o umožnení Ukrajine používať rakety dlhého doletu britskej výroby na ciele v Rusku sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor Michal Dzúrik:

Práve Washington musí podľa citovaných osôb povoliť využívanie súvisiacich navigačných technológií. Výrobca uvádza ako kľúčový systém GPS, ktorý prevádzkuje americká armáda.

„Zatiaľ čo tie civilné prijímače majú dnes presnosť jeden až desať metrov, tie armádne môžu dosiahnuť kľudne presnosť rádovo centimetrov. Niekde sa uvádzajú dokonca aj milimetre. Tie armádne aplikácie užívajú potom ešte aj rôzne algoritmy a šifrovanie z bezpečnostných dôvodov,“ vysvetlil redaktor portálu Techbox Juraj Procházka.

Americký navádzací systém

Rakety Storm Shadow vystrelené zo vzduchu letia vysokou rýchlosťou blízko pri zemi a sú určené na zasahovanie cieľov s vysokou presnosťou. To okrem GPS zabezpečuje ďalšia špeciálna navigácia práve z dielne USA.

„Storm Shadow, podobne ako všetky moderné zbrane, používa komponenty od všetkých možných výrobcov. Navádzací systém je americký. Je to len nejaká časť konštrukcie, nejaká v úvodzovkách malá čierna skrinka, a kým Američania jednoducho nesúhlasia s používaním týchto striel proti cieľom na ruskom území, je v podstate nepoužiteľný,“ vysvetlil vojenský analytik Lukáš Visingr.

Expert očakáva, že Spojené štáty nasadenie striel Storm Shadow proti ruským cieľom čoskoro odobria. Upozorňuje však zároveň na alternatívu v podobe francúzskej dvojičky tohto modelu s názvom SCALP, ktorá disponuje vlastnými navigačnými technológiami. Jej použitie Ukrajinou preto nezávisí od Washingtonu, ale od Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál