Na hlavný obsah

Úmrtie mladej ženy (†19) v detskom domove v Trenčíne vyvolalo otázky. Zisťovali sme, aký režim majú bývalí chovanci

Mnohí z nich bývajú v bunkách pre mladých dospelých.

Úmrtie mladej ženy (†19) v detskom domove v Trenčíne vyvolalo otázky. Zisťovali sme, aký režim majú bývalí chovanci
Žena bola ubytovaná v časti detského domova pre odchovancov. Foto: STVR

Nedávne úmrtie 19-ročnej ženy v detskom domove v Trenčíne vyvoláva otázky. Predovšetkým, ako je možné, že ju niekoľko dní nikto neskontroloval. Zaujímalo nás, ako v takýchto zariadeniach nastavujú režim pri bývalých chovancoch, ktorí už dovŕšili plnoletosť. Mnohí z nich bývajú v bunkách pre takzvaných mladých dospelých.

V centre pre deti a rodiny Zlatovce našli tento týždeň telo mladej ženy. V areáli Detského mestečka vyrastal aj Branislav Ladický, ktorého udalosť zasiahla.

„Údajne to telo mali nájsť po troch dňoch, zrejme ani nikomu nechýbala. To je smutné, že nikomu tu nechýba nejaký človek, dieťa, mladý dospelý. Ako je tam zabezpečený dozor, kontrola mladých dospelých?“ pýta sa odchovanec Detského mestečka.

Úmrtiu mladej ženy v detskom domove v Trenčíne sa v reportáži venovali Dominika Kusá a Timotej Pisch:

Riaditeľka centra pre deti a rodiny Zlatovce odmietla úmrtie mladej ženy komentovať. Odporučila nám, aby sme kontaktovali Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a ochranu súkromia dotknutých osôb sa k udalosti nebudeme vyjadrovať,“ informovala jeho hovorkyňa Iveta Dorčáková

„Ona dovtedy do 18 rokov žila v profi rodine, čo viem. Išla na bunku mladých dospelých, kde dozor, dohľad. Psychológ, tam už nie je, oni sú tam sami, cez víkendy tam dupľom nikto nie je. Toto nie je doriešené,“ priblížil Ladický.

V centre aj po dovŕšení 18 rokov

Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny uviedlo, že aj po dosiahnutí plnoletosti môže mladý dospelý zostať v centre do dovŕšenia 25-teho roku života. Centrum si s ním dohodne podmienky aj plán osamostatnenia.

„Keďže ide o plnoleté dospelé osoby v týchto skupinách nie je poskytovaný 24-hodinový personál centra, ako je to v iných skupinách,“ vysvetlila Dorčáková.

S mladým dospelým pracuje centrum výlučne individuálnou formou. „Sociálny pracovník poskytuje poradenstvo mladým dospelým v rozličných oblastiach, či je to finančná gramotnosť, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, kde ho aj doprevádza, aj úradné záležitosti,“ pokračovala hovorkyňa ústredia práce.

O pomoc môžu požiadať aj psychológa. Koľko žije v centre mladých dospelých sme sa nedozvedeli. Prípad úmrtia jednej z nich vyšetruje polícia.

„Poverený príslušník z Trenčína začal v súvislosti s touto udalosťou trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenie. Za účelom zistenia príčiny úmrtia bolo nariadené vykonanie súdno-lekárskej pitvy,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Správa od súdneho lekára zatiaľ nie je známa, a teda ani príčina úmrtia mladej ženy. Výsledky budú k dispozícii do troch týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny