Na hlavný obsah

Úrady chcú obmedziť prístup k jednej z najnavštevovanejších pamiatok v Ríme

Radnica reaguje na očakávaný nárast turizmu.

Úrady chcú obmedziť prístup k jednej z najnavštevovanejších pamiatok v Ríme
Fontána di Trevi v Ríme. Foto: unsplash.com

Rím zvažuje obmedzenie prístupu k Fontáne di Trevi – jednej z najnavštevovanejších pamiatok. Mestská radnica tým reaguje na očakávaný nárast cestovného ruchu. Vatikán totiž ďalší rok v rámci Jubilejného svätého roka hostí viaceré rímskokatolícke podujatia. Prilákať by mali 32 miliónov turistov a pútnikov.

Rezervácia s presne stanoveným časovým limitom aj obmedzenie počtu ľudí. Takýmto spôsobom by mohol Rím odbremeniť ikonickú Fontánu di Trevi.

Prístup k fontáne by bol pre miestnych pravdepodobne bezplatný. Všetci ostatní by museli zaplatiť symbolický príspevok vo výške jedného alebo dvoch eur. Hlavným cieľom návrhu je zlepšiť situáciu v okolí pamiatky. Turisti s ním však nesúhlasia.

Ďalšiemu obmedzeniu turistov v Taliansku sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Alexandra Zetková:

„Fontána je verejná. Každý by mal mať možnosť pozrieť si ju. Nemalo by sa za to platiť a robiť z nej niečo, čo je len pre elitu,“ myslí si jeden z turistov.

Fontána di Trevi je jednou z najobľúbenejších pamiatok v centre Ríma. Turisti do nej zvyknú hádzať mince. Dúfajú, že sa im vďaka tomu splnia ich želania aj v to, že v budúcnosti do metropoly Talianska opäť zavítajú. Ročne do nej návštevníci hodia až 1,5 milióna eur.

„Viete, ľudia tam hádžu veľa peňazí. Poriadne na tom mesto zarába, takže na obmedzenie nevidím žiadny dôvod,“ myslí si turistka Amanda z USA.

Opatrenia na obmedzenie turizmu pritom v Taliansku nie sú žiadnou novinkou. V Benátkach už niekoľko mesiacov experimentujú s výberom vstupného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet