Na hlavný obsah

Deti z osady na Spiši opäť vyčíňajú: Hasičovi hodili do hlavy kameň pri hasení požiaru

Nejde o ojedinelý prípad.

Deti z osady na Spiši opäť vyčíňajú: Hasičovi hodili do hlavy kameň pri hasení požiaru
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pri hasení požiaru v obci Rudňany na Spiši hodili deti hasičovi kameň do hlavy. Pomáhal pritom s hasením ohňa, ktorý vznikol v osade. S rozbitou hlavou skončil v nemocnici.

Pred pár dňami deti z osady Pätoraká v obci Rudňany na Spiši zaútočili na dobrovoľného hasiča z Rudnian. Ten im šiel do osady na pomoc, hasiť požiar.

“Počas požiaru sa mi zarosila prilba. Keď som si dal prilbu z hlavy dole, tak mi bol hodený kameň do hlavy. Zaliala ma krv,” opísal zranený dobrovoľný hasič z Rudnian.

Hasič musel vyhľadať lekársku pomoc. “Následne som bol na urgente ošetrený, aby mi zašili ranu,“ dodal.

“Markušovskí policajti prijali oznámenie, ktoré v súčasnej dobe preverujú ako podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu,” informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Za posledný mesiac hasiči v problémových lokalitách v Rudňanoch a obci Poráč zasahovali desaťkrát. “V štyroch prípadoch výjazdov došlo miestnymi obyvateľmi k hádzaniu kameňov a iných predmetov na zasahujúcich príslušníkov,” prezradil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint.

“Párkrát sa stalo, že už nám aj hadice prerezali alebo presekli,” uviedol zranený dobrovoľný hasič.

Viac o situácii v osade obce Rudňany na Spiši zisťovala v Správach redaktorka Marie Balážová Melníková:

V Rudňanoch vypomáha aj štátna polícia

Deti z tunajších osád hádzali kamene do okoloidúcich áut či autobusov, ale aj do ľudí aj v minulosti. “Možno tridsiati sa rozbehli proti mne a dva balvany mi leteli okolo hlavy. Keby som sa neuhol, tak je po mne,” popísal 6. júla 2021 napadnutý muž Vladimír.

“Boli časy, kedy každý deň jeden autobus rozbitý prišiel z tej linky,” povedal v rovnaký deň profesionálny šofér autobusu na linke Spišská Nová Ves – Rudňany Peter Mikuš.

V obci Rudňany majú obecnú políciu. Vypomáha im tu aj štátna polícia a aktuálne je tu cez projekt zamestnaných 12 členov miestnej občianskej a preventívnej služby. Šesť z nich dohliada na poriadok v jednej problémovej lokalite a šesť v tej ďalšej. Podľa slov miestneho starostu a niektorých obyvateľov je však takmer nemožné, aby tu takýmto problémom a podobným zabránili.

Zatiaľ sa stalo len to, že sa napĺňa jeho prognóza spred roka. “Bohužiaľ, ani zo strany štátnej polície, ani v našich silách, už nie je, aby sme to lepšie zvládali. Všetko sa im prepečie, všetko im prejde. Keď to budeme takto aj ďalej do budúcnosti riešiť, tak čakajme, že tu budú veľké veľké problémy. A toho sa bojím najviac,“ uznal 10. júla 2023 starosta Rudnian Rastislav Neuvirth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko