Na hlavný obsah

V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí po odvolaní riaditeľa školy, ktorý sa vzoprel vládnemu nariadeniu

Vyzývajú vládu, aby nechala školám voľnosť.

V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí po odvolaní riaditeľa školy, ktorý sa vzoprel vládnemu nariadeniu
Na snímke protestujúci v Maďarsku. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Tisíce ľudí demonštrovali v pondelok (2. 9.) v centre Budapešti v reakcii na odvolanie riaditeľa renomovaného miestneho gymnázia, ktorý sa vzoprel vládnemu nariadeniu zakazujúcemu používanie mobilných telefónov na školách. Informovala o tom v pondelok večer agentúra AFP.

Maďarská vláda prijala v auguste nariadenie, ktoré vyžaduje, aby vyučujúci na školách žiakom odobrali na začiatku vyučovania mobilné telefóny či obdobné tzv. smart zariadenia.

Nová vyhláška ešte viac vyhrotila napätie panujúce medzi dlhoročným nacionalistickým premiérom Viktorom Orbánom a učiteľmi, ktorí v ostatných rokoch protestovali proti zlým pracovným podmienkam na školách, píše AFP. V prvý deň aktuálneho školského roka tak vyšli pred ministerstvo vnútra, pod ktoré od roku 2022 spadá školstvo v Maďarsku, protestovať tisíce ľudí.

Najväčšie odborové hnutie maďarských učiteľov PDSZ predmetné nariadenie kritizuje, pričom ho označuje za „nepremyslené“ a „nerealistické“. Vládu zároveň vyzýva, aby riešenie týchto otázok ponechala na školách.

Protestom v Budapešti sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Pavel Achs:

Budapeštianske Gymnázium Imreho Madácha v polovici augusta oznámilo, že digitálne zariadenia nebude študentom konfiškovať. Pre rodičov svojich žiakov zároveň škola zverejnila oznam, v ktorom uvádzala, že jej „pedagogickým cieľom“ je viesť žiakov k tomu, aby správne využívali nástroje tzv. digitálnej kultúry.

Svoje rozhodnutie podporila aj citáciou z tej časti predmetného vládneho nariadenia, ktorá jednotlivým inštitúciám povoľuje napriek obmedzeniu používanie týchto zariadení žiakom umožniť.

Zhruba týždeň po ozname však ministerstvo vnútra riaditeľa tohto gymnázia Csabu Mészárosa odvolalo s odvodnením, že osoba, ktorá „nedodržiava zákon a otvorene ho porušuje, nemôže viesť verejnú inštitúciu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet