Na hlavný obsah

V českej Opave začali s evakuáciou tisícov ľudí. Blíži sa tam storočná povodeň

V pohotovosti je aj armáda.

V českej Opave začali s evakuáciou tisícov ľudí. Blíži sa tam storočná povodeň
Česko zasiahli silné dažde. Foto: Alexandr Satinský/MFDNES + LN/Profimedia

Veľká časť Česka čelí kvôli extrémnym zrážkam záplavám. Moravskosliezsky a Olomoucký kraj vyhlásili stav ohrozenia. Opava začala s evakuáciu tisícov ľudí, blíži sa sem storočná povodeň. V pohotovosti je aj armáda. Tisíce domácností sú naprieč krajinou bez prúdu.

V celom Česku platil v sobotu (14. 9.) o 20.00 hod večer niektorý z povodňových stavov na približne 250 miestach. Asi na tretine z nich vyhlásili tretí stupeň, alebo stupeň, ktorý meteorológovia označujú ako extrémnu povodeň, píše portál idnes.cz.

Kritická je situácia predovšetkým na severnej Morave a v Sliezsku. Od rána vystúpili nad hodnotu extrémnej povodne horné toky vJesenicku a Bruntálsku. Navečer začala evakuácia Opavy z tých častí mesta, ktoré sú ohrozené veľkou vodou.

„Týka sa to tisícov ľudí. Voda bude viac ako storočná, rieka Opava už sa miestami vyliala z brehov. Kulminovať by mala v noci medzi 2:00 a 6:00,“ povedal opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Silný vietor a extrémny dážď spôsobujú aj výpadky elektriny. ČEZ Distribúcia evidovala pred 19. hodinou vo svojej sieti 51-tisíc domácností bez prúdu, E.ON na juhu republiky ďalších 11-tisíc odberateľov bez elektriny. ČEZ Distribúcia preto vyhlásila od 19.00 hod. kvôli veľkému množstvu porúch na vedení kalamitný stav v 11 okresoch šiestich krajov.

Stav nebezpečenstva vyhlásili zatiaľ dva kraje. V tom Moravskosliezskom muselo pri evakuáciách opustiť domov 158 ľudí. Číslo ale ďalej rastie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet