Na hlavný obsah

V Česku sa začali voľby do krajských samospráv a senátu. Aj keď sa ozývali hlasy za ich preloženie, vláda tak nespravila

Voľby poznačia nedávne záplavy.

V Česku sa začali voľby do krajských samospráv a senátu. Aj keď sa ozývali hlasy za ich preloženie, vláda tak nespravila
Prvý deň volieb v senátnom obvode Jablonec nad Nisou. Foto: ČTK/Petrášek Radek

V Českej republike sa v piatok (20. 9.) začnú voľby do krajských samospráv a jednej tretiny senátu. Poznačia ich nedávne záplavy. Z viacerých miest sa ozývali hlasy, že by ich mali preložiť.

Vláda rozhodla, že voľby sa budú konať v riadnom čase, lebo presun je technicky nemožný a že štát pomôže postihnutým regiónom, kde ich realizácia nebude jednoduchá.

Vláda sa možnému odloženiu volieb venovala na svojom mimoriadnom rokovaní, ale premiér Petr Fiala informoval, že voľby sa budú konať v plánovanom termíne, teda 20. a 21. septembra.

„Sme presvedčení, že sme voľby schopní zabezpečiť,“ povedal český premiér Fiala. Vládu podporila v tomto rozhodnutí aj opozícia.

Z niektorých regiónov sa ale ozývalo, že voľby by sa mali odložiť. Minister vnútra Vít Rakušan reagoval, že to by museli na celom území vyhlásiť stav nebezpečenstva. Ten aj cez záplavy vyhlásili len dva kraje.

„Jeho vyhlásenie môžu mnohí napádať. Núdzový stav je totiž priamym zásahom do osobných práv obyvateľov,“ vysvetlil šéf českého rezortu vnútra.

O odklad volieb požiadal oficiálne len primátor Opavy. Podľa ministra Rakušana by to museli urobiť hajtmani. „Žiadna oficiálna žiadosť, napríklad z pozície kraja, k nám neprišla,“ povedal Rakušan.

Aj ústavný právnik Ondřej Preuss si myslí, že voľby nebolo možné aj prekladať. „Pokiaľ by tým niekto cítil poškodený, napríklad nejaký kandidát, tak by sa hlasovanie na jeho návrh mohlo opakovať,“ priblížil.

Volebné miestnosti sa otvoria v piatok o 14.00 h a zatvoria o 22.00 h. V sobotu (21. 9.) budú pokračovať od 8.00 h do 14.00 h. Druhé kolo senátnych volieb bude v rovnakých časoch o týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál