Na hlavný obsah

V Kolačkove je voda nad zlato. Prameň pitnej vody je na historickom minime, ľudia si nemôžu prať ani umyť riad

V obci musia strpieť núdzový režim.

V Kolačkove je voda nad zlato. Prameň pitnej vody je na historickom minime, ľudia si nemôžu prať ani umyť riad
Ilustračná snímka odtoku. Foto: STVR

V Kolačkove na severovýchode Slovenska majú vážny problém. Prameň pitnej vody je na historickom minime. Už druhý mesiac regulujú vodu do domov a ľudia ich denne „bombardujú“ sťažnosťami. V obci si spravujú vodu sami a musia preto hľadať ďalší zdroj.

Miestny vodohospodár Jozef Žoldák poriadne nespí už 40 nocí. Denne čelí kritike od ľudí , ktorí sa sťažujú na nedostatok vody. „Ľudia volajú , niekto mi aj vynadá. Čo im poviem, hovorím vždy – modliť sa, aby pršalo. Čo im môžem viac povedať. Ja tu vodu odkiaľ zoberiem?“ opísal Žoldák.

Ako žijú ľudia bez vodu v obci Kolačkov zisťovala v Správach z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Prítok do vodojemu je najmenší za posledné roky. Musia preto šetriť a prísun vody do dediny regulujú. Obyvatelia upozorňujú, že si nemôžu oprať, umyť riad ani okúpať sa.

„Snažím sa, aby každý mal vodu aspoň osem hodín denne. Nemôžem ale každému vyhovieť, že príde z roboty o tretej, ešte sa stihne vykúpať, ale ak príde z roboty o piatej už nie,“ uviedol Žoldák.

Mimoriadnu situáciu vyhlásiť nemôžu

Prameň sa nachádza v lesoch nad obcou a miestni z neho berú pitnú vodu. Momentálne je tu voda nad zlato. „Prítok, ktorý je v priemere dva a pol litra za sekundu, teraz sme na úrovni 0,5 litra za sekundu, čo je extrémne nízky prítok do vodojemu. Ale aj ľuďom studne vysychajú,“ ozrejmil starosta obce Kolačkov Pavol Zamiška.

„Nevieme vyhlásiť mimoriadnu situáciu, lebo v rámci nej by sme mohli dodávať pitnú vodu len núdzovo, a to nie je potrebné,“ povedala prednostka Okresného úradu Stará Ľubovňa Katarína Tomková.

Nad dedinou sú síce dva staršie vodné vrty, ale dostali sa do súkromných rúk. Preto obec musí hľadať inú alternatívu. „Chceme urobiť rýchly prieskum a vykonať vrt. Či už tam tom mieste, kde je prameň, alebo inde,“ priblížil Zamiška.

V Kolačkove nateraz musia strpieť núdzový režim. „Ťažké je to a musíme čakať, kedy bude pršať,“ skonštatoval Žoldák.

V regióne má problém s vodou aj obec Lesnica. Podtatranská vodárenská spoločnosť tam v auguste vyhlásila 3. regulačný stupeň na dodávku pitnej vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny