Na hlavný obsah

V Košiciach sú osýpky, ochorenie môžu sprevádzať komplikácie. Infektológ priblížil ako sa prenášajú a prejavujú

Rozprávali sme sa s infektológom Pavlom Jaršuškom.

V Košiciach sú osýpky, ochorenie môžu sprevádzať komplikácie. Infektológ priblížil ako sa prenášajú a prejavujú
Osýpky sa prejavujú typickou vyrážkou aj ďalšími príznakmi. Foto: STVR

Hygienici v utorok (10. 9.) potvrdili tri prípady osýpok v Košiciach – Šaci. Ide o členov jednej rodiny. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) preto prijal opatrenia proti ďalšiemu šíreniu nákazy.

Tieto prípady sa vyskytli u ľudí z marginalizovanej komunity, v ktorej je riziko rozšírenia vyššie. Uviedol to pre STVR prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Pri poslednej epidémii osýpok išlo o rovnakú skupinu obyvateľstva, vtedy v okrese Michalovce.

„Máme ju aj matematicky namodelovanú. Takže epidemiológovia budú veľmi starostlivo monitorovať výskyt týchto ochorení a prijímať príslušné opatrenia,“ uviedol Jarčuška.

O osýpkach sa v relácii Aktuálne :24 s prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov Pavlom Jarčuškom rozprávala redaktorka Katarína Zakťanská:

Osýpky: Ako sa prenášajú a prejavujú

Osýpky sa prenášajú kvapôčkovou nákazou. Šíriť sa preto môže pomerne rýchlo a postihuje najmä nezaočkovaných alebo ľudí s oslabenou imunitou.

„Osýpky majú úplne typické príznaky, ktoré lekár, ktorý osýpky už videl, jednoznačne pozná. Prvé príznaky sú nešpecifické, voláme ich katarálne. Ide o bolesti hrdla, slzenie a postupne sa vyvíja plošná, sýtočervená a relatívne veľká vyrážka,“ priblížil Jarčuška.

Príznaky sú rovnaké pri dospelých aj pri deťoch. „Stále je treba povedať, že u veľmi malého dieťaťa môže to ochorenie prebiehať s vážnejším priebehom a so závažnejšími problémami,“ pokračoval Jarčuška.

Infektológ upozornil, že na osýpky možno aj zomrieť. „Komplikácie môžu byť zo strany centrálneho nervového systému, výskyt zápalu mozgových blán, eventuálne aj mozgu, komplikácie zo strany srdca a jednotlivých orgánov,“ vysvetlil.

V priemere majú inkubačnú dobu 10 dní. Liečia sa len príznaky, ktoré pacient má. „Medzi veľmi časté komplikácie patrí aj osýpkový zápal pľúc, ktorý do istej miery imituje zápal pľúc pri covide,“ povedal Jarčuška.

Dodal, že najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je očkovanie. Ak však niekto zaočkovaný nie je, zaberá izolácia pacientov s osýpkami. Žiaľ, zaočkovanosť sa znižuje. Celoslovensky je podľa Jarčušku na hranici kolektívnej imunity, ktorá 95-percentnú zaočkovanosť.

„V Košickom kraji máme zaočkovanosť na úrovni 94,4 percenta. Je teda predpoklad, že to ochorenie sa môže šíriť rýchlejšie,“ uviedol Jarčuška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko