Na hlavný obsah

Streľba v Mníchove: Strieľať mal mladý Rakúšan

Do Mníchova prišiel autom.

Streľba v Mníchove: Strieľať mal mladý Rakúšan
Na snímke policajný zásah po streľbe v Mníchove. Foto: TASR/AP

V centre Mníchova neďaleko izraelského generálneho konzulátu dnes polícia zastrelila muža, ktorý pri sebe mal dlhú strelnú zbraň. Podľa nemeckých médií o tom informoval bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Oblasť okolo konzulátu a Dokumentačného centra pre históriu nacizmu, kde sa incident odohral, policajti uzavreli. Izraelský prezident Jicchak Herzog incident označil za teroristický čin; nemecké úrady zatiaľ nič k motívu muža nezverejnili.

Dnes je výročie teroristického útoku na izraelských športovcov a členov izraelského olympijského tímu na letných hrách v Mníchove v roku 1972.

Motív zatiaľ nie je známy

Totožnosť zastreleného muža sa podľa Herrmanna zatiaľ zisťuje. Rakúsky denník Der Standard a nemecký magazín Der Spiegel uviedli, že podľa ich informácií ide o 18-ročného Rakúšana, ktorý žil v okolí Salzburgu. Úradom bol podľa nich známy ako islamista. Do Mníchova prišiel autom, ktoré sa našlo na mieste činu.

O uzavretí okolia námestia Karolinenplatz informovala polícia na sieti X po 9.00 h. Krátko nato informovala o tom, že postrelila jedného podozrivého a vylúčila zapojenie ďalších ľudí. „Policajné sily videli osobu, ktorá pri sebe mala očividne strelnú zbraň,“ uviedla neskôr k incidentu na X mníchovská polícia.

Dodala, že policajti na osobu vystrelili a zranili ju. „V súčasnosti nemáme žiadne informácie o ďalších zranených,“ dodala.

Rakúsky bulvárny list Kronen-Zeitung napísal, že mladý muž narodený v Rakúsku mal bosnianske korene. Vlani na jar na neho bolo podané trestné oznámenie kvôli členstvu v teroristickej organizácii – na jeho mobilnom telefóne sa údajne našla propaganda teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Konanie však bolo podľa Kronen-Zeitung zastavené.

K motívu jeho činu sa úrady zatiaľ nevyjadrili. Podľa Ministra začal streľbu na policajtov zastrelený muž. „Mieril pri streľbe na policajtov, ktorí paľbu opätovali,“ povedal Herrmann.

Mníchovská polícia uviedla, že mal pri sebe muž „opakovaciu zbraň staršieho dátumu výroby“, podľa spravodajskej stanice ntv mal na zbrani pripevnený bajonet. Žiadny z piatich prítomných policajtov neutrpel zranenia.

V okolí Dokumentačného centra pre históriu nacizmu a izraelského generálneho konzulátu je stále v pohotovosti mnoho policajtov a nad oblasťou lietal aj vrtuľník. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa oblasti, ktorá je stále uzavretá, vyhla.

K streľbe sa vyjadril aj Izrael

Izraelský prezident Herzog na sieti X uviedol, že v rozhovore so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom odsúdil „teroristický útok“ blízko izraelského konzulátu v Mníchove. Nemecké úrady pritom nič k motívu páchateľa nezverejnili.

Izraelské ministerstvo zahraničia agentúre DPA oznámilo, že žiadny zo zamestnancov jeho zastúpenia neutrpel zranenia. Izraelská generálna konzulka v Mníchove Talja Ladorová-Frešerová na sieti X uviedla, že jej úrad bol dnes uzavretý kvôli výročiu teroristického útoku na olympiádu z roku 1972.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na tlačovej konferencii, ktorú zvolala predtým k inej téme, povedala, že ide v Mníchove o „závažný incident“. „Ochrana židovských a izraelských zariadení má, ako viete, najvyššiu prioritu,“ dodala.

Dnes si v Mníchove pripomínajú 52. výročie útoku, pri ktorom palestínski teroristi z organizácie Čierne september vzali ako rukojemníka izraelský olympijský tím. Pri 20-hodinovej dráme zastrelili v olympijskej dedine 11 izraelských športovcov.

Za neprehľadnej situácie na neďalekom mníchovskom letisku Fürstenfeldbruck zomrel tiež jeden nemecký policajt a päť z ôsmich teroristov. Letné olympijské hry v Mníchove pokračovali aj po útokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet