Na hlavný obsah

V Nigérii sa pretrhla priehrada. Voda vyplavila zo zoo do miest jedovaté hady

Mnoho obyvateľov muselo utiecť z domovov.

V Nigérii sa pretrhla priehrada. Voda vyplavila zo zoo do miest jedovaté hady
Letecká snímka ukazuje zaplavené domy v Nigérii po tom, ako sa tam pretrhla hrádza. Foto: Audu MARTE/AFP/ Profimedia

Hrádza priehrady Alau v nigérijskom štáte Borno sa v utorok (10. 9.) rozpadla a voda spôsobila povodeň, kvôli ktorej muselo mnoho obyvateľov utiecť z domovov.

Voda vyplavila aj miestnu zoologickú záhradu, z ktorej spláchla jedovatých hadov a krokodílov do miest v oblasti. Informovala v noci na stredu (11. 9.) agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnych činiteľov a manažéra zoo.

Pod vodou je asi 15 percent mesta Maiduguri, metropoly štátu Borno na severovýchode Nigérie. V zoologickej záhrade štátu Borno zabili povodne asi 80 percent zvierat, ale unikol nespresnený počet nebezpečných plazov, povedal generálny manažér zoo Ali Abatcha Don Best.

Pretrhnutej priehrade v Nigérii sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Alexandra Zetková:

Úrady vydali varovanie pred povodňami a okamžitý príkaz na evakuáciu obyvateľov žijúcich blízko riečnych brehov. Všetky školy v štáte Borno budú nasledujúce dva týždne zatvorené. Priehradná hrádza podľa dostupných informácií nevydržala tlak vody po nezvyčajne silných dažďoch v oblasti.

Zrútenie priehrady ešte viac prehlbuje humanitárnu krízu, ktorá v Borne trvá už desiatky rokov kvôli aktivite militantnej islamistickej skupiny Boko Haram.

Boko Haram, čo znamená „západná výučba je zakázaná“, začala bojovať v roku 2009 na severe Nigérie s cieľom ustanoviť tam štát spravovaný podľa práva šaría. Boje si na severovýchode krajiny vyžiadali už viac ako 35-tisíc obetí a 2,6 milióna ľudí muselo opustiť domovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet