Na hlavný obsah

V Poľsku sa pretrhla ďalšia priehrada, voda sa valí mestom neďaleko hraníc s Českom

Množstvo ľudí ostalo uväznených vo svojich domovoch.

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov pretrhla už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu (15. 9.) to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

Hrádza neďaleko mesta Stronie Śląskie nevydržala nápor rozbúrenej vody v rieke Biała Lądecka, ktorá spadá do povodia Odry. Denník Gazeta Wyborcza píše, že voda v súčasnosti voľne prúdi do mesta, berie všetko čo jej stojí v ceste a ulice v centre mesta sú zaplavené. Mestečko s približne 6000 obyvateľmi sa nachádza v Dolnom Sliezsku neďaleko hraníc s Českou republikou.

Pre stúpajúcu hladinu vody v uliciach ostalo množstvo ľudí uväznených v domoch a panelákoch, keďže voda siaha až na úroveň prvých poschodí.

Situácia v meste je podľa poľského denníka kritická. Jeden z mostov v meste sa zrútil a ďalší je vážne poškodený. Všetky cestné spojenia s mestom sú odrezané, čo záchranárom výrazne sťažuje prácu. Poľské zložky do záchranných prác nasadili aj vrtuľník Black Hawk a na mieste pomáhajú vojaci.

Mimoriadne silné povodne sa v meste vyskytli aj v roku 1997. Súčasná situácia však môže byť ešte horšia ako pred 27 rokmi a povodňová vlna môže dosiahnuť výšku až 700 centimetrov.

V sobotu po výdatných dažďoch pretiekla aj priehradná nádrž v neďalekej dedine Międzygórze, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet